Imprimare

Noi abordari ale ingrijirii varstnicilor

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ingrijirea varstnicilor in actualul sistem de sanatate, dar si modalitatile prin care pot fi sustinute longevitatea activa, independenta, confortul si siguranta acestora au fost temele centrale ale conferintei “Promovarea independentei varstnicilor”, desfasurate pe 7 martie.

La evenimentul organizat de Fundatia Barilife au participat medicii de familie din Bucuresti, iar invitatul special al conferintei a fost conf. dr. Gabriel Prada, directorul medical al Institutului National de Geriatrie si Gerontologie Ana Aslan si presedintele Societatii Romane de Gerontologie si Geriatrie.

Conf. dr. Prada a vorbit despre conceptul de “longevitate activa”, care ar presupune ca varstnicii “sa traiasca mult timp, dar nu oricum, ci pastrand capacitatea de a lua decizii si de a le duce la indeplinire”. Medicii de familie si-ar putea ajuta pacientii sa atinga si sa mentina acest prag printr-o stransa colaborare cu specialistii in geriatrie.

“Geriatrul poate sa faca o serie de evaluari (cognitive, functionale, evaluarea dependentei, a dispozitiei, a echilibrului) si un plan de combatere a problemelor identificate pe care sa il urmareasca apoi impreuna cu medicul de familie. Aceste evaluari ar trebui sa se faca o data pe an in cazul pacientilor cu varsta cuprinsa intre 65 si 74 de ani si o data la 6 luni in cazul persoanelor peste 75 de ani, cand incidenta afectiunilor este mai mare", sustine conf.dr Prada.

"Cred, de asemenea, ca medicul de familie ar trebui sa primeasca un punct bonus de fiecare data cand face o trimitere catre medicul geriatru”, a adaugat presedintele societatii Romane de Gerontologie si Geriatrie.


Azilul virtual

O modalitate de a promova “longevitatea activa” si independenta in randul populatiei varstnice este conceptul “virtual retirement home” (in traducere: azil virtual) al Fundatiei Barilife.

Acesta concept cuprinde un pachet de servicii medicale si sociale care se adreseaza varstnicilor si care le permite acestora sa se ramana in propriul camin si sa nu se interneze intr-un azil.

Astfel, fiecare abonat Barilife detine o bratara dotata cu un dispozitiv mobil - Butonul Barilife – prin intermediul caruia poate intra imediat in contact cu angajatii Barilife, care ii vor oferi suport in probleme care tin de sanatatea sau siguranta sa.

Programul functioneaza pe baza unui abonament lunar.

Momentan, programul Barilife este disponibil in Bucuresti si localitatile limitrofe, iar fundatia spera sa dezvolte curand serviciile si in alte orase si zone rurale de pe intreg teritoriul tarii.

De mai bine de 20 de ani, conceptul este implementat cu succes in Israel, Olanda si Germania. In prezent, in comunitatea Barilife sunt inscrisi peste 100.000 de abonati.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Noi-abordari-ale-ingrijirii-varstnicilor_18524/

lauff lautf laurf