Imprimare

CJAS: reactii in teritoriu dupa anuntul soc al ministrului sanatatii

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, prezent la Forumul National al Asociatiilor de Pacienti, a anuntat marti, 12 martie,  ca in urmatoarea perioada se vor desfiinta Directiile de Sanatate Publica si Casele Judetene de Asigurari de Sanatate pentru a economisi mai multi bani, care vor fi indreptati spre programele de sanatate.

Potrivit Ministrului Sanatatii DSP-urile consuma 10% din fondurile de administrare ale ministerului, iar CJAS consuma 3% din FNUAS.

Anuntul ministrului a fost un adevarat soc, luand prin surprindere chiar decidenti importanti din Sanatate.

Presedintele CNAS, dr Doru Badescu, considera ca anuntul facut de ministrul Sanatatii privind desfiintarea CJAS  este o intentie politica si nu este oportun in acest moment, avand in vedere ca din 1 aprilie 2013 incepe perioada de contractare a serviciilor medicale si activitatea caselor de asigurari va fi concentrata pe acest subiect.

"Declaratia ministrului Sanatatii releva o intentie politica asumata de domnia sa. Astazi, nu avem nici o analiza sau un studiu de impact social, administrativ, economic si financiar al acestei decizii, care va fi luata politic, in urma elaborarii unui proiect asumat si promovat de Guvern", sustine presedintele CNAS intr-o declaratie remisa presei.

Prin urmare, Presedintele CNAS cere personalului caselor teritoriale sa-si desfasoare activitatea conform atributiunilor din fisa postului.

Vasile Cepoi, consilier de stat si fost ministru al sanatatii, prezent si el la Farumul National al Asociatiilor de Pacienti, nu a dorit sa comenteze mai mult in legatura cu anuntul facut de ministrul Eugen Nicolaescu privitor la desfiintarea directiilor de sanatate judetene si a caselor judetene de sanatate, sustinand doar ca este necesar "un proiect de impact".

"Nu am detalii despre reorganizarea retelei de asigurari de sanatate si a directiilor de sanatate publica. Asteptam sa vedem care va fi propunerea concreta", a declarat Cepoi.

Nu au intaziat sa apara reactii din teritoriu la anuntul facut de ministrul sanatatii. Surprindere si neliniste sunt rectiileangajatilor institutiilor locale din teritoriu, asa cum au fost surprinse de reporterii agentiilor Agerpres si Mediafax.

Bihor
Cei 120 de angajati ai DSP Bihor sunt intr-o stare foarte tensionata, dupa anuntul de desfiintare a DSP-urilor facut marti de ministrul Sanatatii, a declarat dr. Daniela Rahota, director executiv al DSP Bihor.

Dr. Rahota a precizat pentru Agerpres ca dupa anuntul ministrului Eugen Nicolaescu de a desfiinta DSP-urile se asteapta clarificari din partea Ministerului Sanatatii. ''Vom astepta. Si noi am auzit azi dimineata (marti, 12 martie, n.r.) de acest anunt, de desfiintare a Directiilor de Sanatate Publica. Cred ca este vorba, mai degraba, despre restructurare, transformare, decat desfiintare, pentru ca programele nationale de sanatate trebuie sa curga mai departe, iar o serie de atributii trebuie preluate'', a declarat, marti, pentru Agerpres, directorul executiv interimar Rahota. Potrivit acesteia, starea angajatilor este foarte tensionata, personalul fiind ingrijorat pentru locurile lor de munca.

Directia de Sanatate Publica Bihor are 119,5 posturi ocupate, din cele 136 normate.

Bistrita-Nasaud
Directorul Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate (CJAS) Bistrita-Nasaud, Camelia Ilisuan, a declarat marti, pentru Agerpres, ca nu crede ca poate fi vorba despre o desfiintare a DSP-urilor si CJAS-urilor, ci doar de o reorganizare a acestora.

"Nu e vorba chiar de desfiintare, am inteles ca este vorba despre o reorganizare. Pana nu vom vedea proiectul de hotarare, care am inteles ca va apare la sfarsitul lunii, nu am prea multe ce sa comentez. Casele judetene au foarte multe atributii, nu stiu cum si cine va prelua aceste atributii. Noi nu am primit nimic oficial, niciun fel de instiintare, niciun fel de informatie. (...) Nici nu cred ca este vorba despre desfiintare. Domnul ministru si-a mai exprimat intentia anul trecut de a reorganiza sistemul, ca principiu, nu chiar sa desfiinteze in totalitate", a spus Ilisuan. Directorul CJAS Bistrita-Nasaud a precizat ca o eventuala reducere de personal ar afecta negativ activitatea institutiei care se confrunta deja cu un deficit la acest capitol.

"In acest moment, sunt 46 de angajati. Nu stiu ce sa va spun, daca vor fi unii dati afara sau nu, sunt unii care vor iesi la pensie anul acesta. Noi suntem in deficit de personal la volumul de activitate pe care il avem", a mai declarat Ilisuan.

CJAS Bistrita-Nasaud are in evidenta circa 250.000 de asigurati si deruleaza contracte cu 170 de medici de familie si peste 60 de farmacii din judet.

Botosani
Directorul executiv al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Botosani, Costel Lupascu, se opune ideii de desfiintare a caselor de asigurari de sanatate avansate de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Lupascu considera ca o astfel de institutie este indispensabila la nivelul fiecarui judet, ea facilitand legatura dintre asigurati si unitatile care asigura servicii medicale, transmite Agerpres.

Brasov
Directorul Directiei de Sanatate Publica Brasov, dr. Alexandru Balescu a declarat pentru Agerpres ca nu cunoaste si nu a primit un document oficial in legatura cu anuntul ministrului Sanatatii Eugen Nicolaescu privind desfiintarea Directiilor Judetene de Sanatate Publica si a Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate.

"Nu cunosc nimic oficial despre acest lucru. Exista varianta unor restructurari sau reorganizari prin trecerea unor servicii la CJ, dar nu a fost o dezbatere in acest sens. Nu s-a discutat concret absolut nimic. Pana nu primesc ceva oficial nu am ce comentarii sa fac", a precizat, marti, directorul DSP Brasov.

...

Autor: Max Constantinescu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/CJAS_-reactii-in-teritoriu-dupa-anuntul-soc-al-ministrului-sanatatii_18532/

lauff lautf laurf