Imprimare

Peste 100 de asociatii de pacienti au participat in zilele de 12-13 martie 2013 la Forumul National al Asociatiilor de Pacienti

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Reprezentantii asociatiilor de pacienti din toata tara s-au reunit intre 12-13 martie la Bucuresti cu ocazia evenimentului “Forumul National al Asociatiilor de Pacienti”, organizat de catre Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania si Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, in parteneriat cu Colegiul Medicilor din Romania, sub inaltul Patronaj al Guvernului Romaniei.

Evenimentul a reprezentat o platforma de dezbatere si analiza a problemelor pe care le intampina pacientii in cadrul sistemului sanitar si cel de protectie sociala. Alaturi de pacienti la eveniment au participat reprezentantii Guvernului Romaniei, Colegiului Medicilor din Romania, Ministerului Sanatatii, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca, alte organizatii neguvernamentale invitate, mass-media.

Temele dezbatute in cadrul Forumului au fost: Procesul de reforma al sistemului sanitar pe intelesul pacientilor, Mecanisme de consultare ale asociatiilor de pacienti, Sistemul informatic al CNAS in relatia cu pacientul, Accesul pacientilor la tratament si servicii medicale – perspective 2013-2014, Protectia sociala a pacientilor in Romania, Planificare strategica si dezvoltare institutionala in randul asociatiilor de pacienti din Romania, Directiva Cardul de sanatate.

Strategii ale Ministerului Sanatatii

Prezent la deschiderea Forumului, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a spus ca 2013 va fi anul marilor schimbări in Sanatate şi ca are sprijin politic pentru masurile care vor fi luate.

Ministrul a subliniat faptul ca a dat curs invitatiei de a participa la Forumul National al Asociatiilor de Pacienti "nu pentru a face promisiuni, ci pentru a prezenta masurile care vor fi luate" si si-a exprimat speranta intr-o cooperare cu ceilalti participanti, pentru a contribui la imbunatatirea sistemului sanitar romanesc.

Ministrul a cerut sprijinul asociatiilor de pacienti in luarea corecta a deciziilor care ii privesc. "Sa fiti puternici si sa ma trageti de maneca!", i-a indemnat ministrul.

Totodata, Nicolaescu a anunta ca va relua intalnirile lunare cu reprezentantii pacientilor, intr-un parteneriat ce s-a desfasurat si in fostul sau mandant (2005-2008).

Printre masurile enumerate de ministru se afla si lansarea in acest an a pachetului de servicii minimale de baza, numit pachet social, care va fi acompaniat de un pachet de servicii din asigurari private.

De asemenea, Eugen Nicolaescu a anuntat ca in urmatoarea perioada se vor desfiinta Directiile de Sanatate Publica si Casele Judetene de Asigurari de Sanatate pentru a economisi mai multi bani, care vor fi indreptati spre programele de sanatate. Potrivit ministrului sanatatii DSP-urile consuma 10% din fondurile de administrare ale ministerului, iar CJAS consuma 3% din FNUAS.

Participant la lucrari, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Adrian Pana a spus ca s-a gasit o solutie pentru situatiile in care medicamente vitale lipsesc de pe piata: un sistem de alerta rapida pentru lista de produse cu discontinuitati.

Potrivit acestuia, din 2014, Ministerul Sanatatii are in vedere lansarea unei strategii nationale in sanatate pe 10 ani.

Referitor la programele de sanatate pentru 2013-2014, potrivit unui proiect de lege lansat in dezbatere publica, acesteavor fi impartite in doua categorii: programe de sanatate publica, derulate prin Ministerul Sanatatii si programe curative, in care este implicata Casa Nationala de Asigurari de sanatate.

Cod etic

In cadrul Forumului a fost lansat primul Cod Etic al organizatiilor de pacienti. „Codul etic reprezinta un set de reguli care reflecta principiile generale de conduita profesionala aplicabile in relatia cu beneficiarii si partenerii asociatiei.

Codul etic se bazeaza pe un set de valori si norme etice fundamentale si se refera la relatiile intre: personalul angajat, personal si beneficiari, precum si personal si reprezentantii altor institutii si ai societatii civile. Noi am adoptat acest Cod etic pentru organizatiile membre COPAC, dar el este deschis pentru orice asociatie de pacienti care doreste sa respecte acest set de reguli”, a declarat Dorica Dan, presedintele Aliantei Nationala de Boli Rare din Romania, membra COPAC.

“Traversam o perioada de schimbari in sistemul de sanatate, schimbari care trebuie atat intelese de pacientii romani, dar si adaptate nevoilor lor. Comunicarea si consultarea intre autoritati si asociatiile de pacienti trebuie sa fie mai prezente ca oricand in definirea politicilor care privesc pacientul. Asociatiile de pacienti pot si trebuie sa informeze pacientii, dar si sa se lupte pentru ca acestia sa beneficieze de un sistem performant de sanatate care sa le asigure accesul la tratament.”, a declarat Gheorghe Tache, presedintele COPAC.

Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului „Mecanisme de consultare intre autoritati si asociatiile de pacienti”, proiect cofinantat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative 2007-2013, codul SMIS al proiectului 40511.

...

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Peste-100-de-asociatii-de-pacienti-au-participat-in-zilele-de-12-13-martie-2013-la-Forumul-National-al-Asociatiilor-de-Pacienti_18534/

lauff lautf laurf