Imprimare

CNAS a reinceput tiparirea si distributia Cardurilor europene

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate anunta ca a reinceput tiparirea si distributia catre asigurati a Cardurilor europene de asigurari de sanatate.


Toate persoanele asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania, aflate in sedere temporara pe teritoriul unui stat membru din motive turistice, profesionale sau pentru studii, pot utiliza Cardul european de asigurari de sanatate eliberat de institutia competenta din Romania (casa de asigurari de sanatate in evidentele careia se afla inscris asiguratul) pentru a primi asistenta medicala necesara.

Cardul european se elibereaza gratuit, la cererea persoanei asigurate, si poate fi folosit numai pe teritoriul statelor membre UE/SEE.

Pentru a obtine acest document, persoanelor asigurate trebuie sa faca o solicitare in acest sens catre casa de asigurari sociale de sanatate de care apartin. Cardurile au o valabilitate de 6 luni de la data emiterii si acopera acordarea ingrijirilor medicale de imediata necesitate.

Cardul european nu acopera situatia in care o persoana pleaca intr-un alt stat membru al UE/SEE pentru a beneficia de tratament medical.

In cazul in care un cetatean asigurat in Romania are nevoie de asistenta medicala, dar nu are cardul european asupra sa, acesta are urmatoarele optiuni:

  • poate solicita un certificat provizoriu de inlocuire de la casa de asigurari de sanatate unde acesta este luat in evidenta ca persoana asigurata
  • suporta contravaloarea asistentei medicale urmand ca, la intoarcerea in statul de asigurare, sumele platite sa fie recuperate, prin intermediul formularului E126, de la casa de asigurari de sanatate competenta.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/CNAS-a-reinceput-tiparirea-si-distributia-Cardurilor-europene_18535/

lauff lautf laurf