Dr. Rodica Tanasescu: Incheierea contractului-cadru e o problema cronica, cu manifestari acute
Presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Rodica Tanasescu, a declarat miercuri, 13 martie, la Targu Mures, ca incheierea contractului-cadru este o problema cronica, care are manifestari acute, ce apare la fiecare inceput de an, iar in privinta continutului acestuia se preconizeaza ca va fi similar cu cel de anul trecut, transmite Agerpres.
"Contractul-cadru este o problema cronica, cu manifestari acute la fiecare inceput de an, intotdeauna apar noutati - unele mai bune, unele mai putin bune. Deocamdata, contractul-cadru se intrevede a fi similar cu cel de anul trecut, dar nu am vazut inca normele. Si, stiti dumneavoastra, legea e foarte importanta, dar normele pot pune punctul pe i, asa ca pana nu avem proiectul de norme, nu putem spune cum va fi anul 2014. Din cate stim pana acum, va fi unul similar cu 2013", a aratat dr. Tanasescu.
Desfiintarea CJAS
In privinta anuntului ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, de desfiintare a caselor judetene de asigurari de sanatate, Rodica Tanasescu a precizat ca probabil actualele CAS-uri vor ramane cel putin pana se vor semna contractele, dar ca pentru medicii de familie este important sa isi poata desfasura activitatea.
"Eu cred ca functionabilitatea Caselor locale (de asigurari de sanatate - n.r.) va ramane, cel putin pana la contractare, si dupa aceea sigur, functie de hotararile Ministerului Sanatatii", a declarat dr Tanasescu.
"Nu stiu ce se va intampla, fie ca vor fi Case regionale, fie ca vor ramane Case locale, nu stiu. Nu asta este esential pentru noi, esential pentru noi este sa putem sa ne desfasuram activitatea, sa avem o legislatie limpede, clara, sa reducem, daca se poate, excesul de birocratie, care ne omoara activitatea. Si sa facem legile sau sa existe legi un pic mai coerente si care sa nu impiedice activitatea cabinetului si sa nu puna bete in roate pacientului", a sustinut presedinta SNMF.
Dr. Tanasescu a mai spus ca pana la urma "niste lucruri trebuie schimbate si trebuie luat taurul de coarne", ca schimbarile sunt un lucru obisnuit in ultimii 23 de ani, "asa ca nu este nimic nou", insa de cele mai multe ori schimbarile nu au avut nicio finalitate, nu au avut niciun rost "si nu au dus la nicio imbunatatire reala a sistemului".
"Poate ca de data aceasta lucrurile vor fi altfel, mai eficiente si poate ca in sfarsit pacientul si medicul vor fi pusi in mijlocul sistemului medical, asa cum noi credem ca e normal", a mai sustinut aceasta
Presedintele Societatii Nationale de Medicina a Familiei a declarat presei ca si-ar dori ca legislatia in domeniu sa fie coerenta, stabila si sa ofere un procent de finantare a asistentei medicale primare similar cu cel din tarile civilizate.
E de dorit o legislatie coerenta in sanatate
"Mi-as dori sa avem o coerenta in legislatie, o stabilitate a legislatiei si a finantarii cabinetelor medicale, mi-as dori un procent de finantare a asistentei medicale primare similar cu cel din tarile civilizate. Nu ma refer la bani, la sume, pentru ca evident suntem o tara saraca si nu putem face din medicina de familie o insula a fericirii intr-o tara saraca si cu o finantare precara. Dar procentul inseamna respectul, ponderea pe care asistenta medicala trebuie sa o aiba in orice tara europeana", a spus presedinta SNMF.
"Ne dorim ca ponderea asistentei medicale primare safie similara cu cea europeana, ca medicina de familie sa fie in centrul sistemului, pentru ca medicul de familie poate aduce economii importante si rezolvarea eficienta si fara costuri mari a majoritatii nevoilor medicale ale pacientilor", a sustinut dr. Rodica Tanasescu.
Presedintele SNMF a sustinut ca spitalul este extrem de important, la fel si ambulatoriul de specialitate, dar ca spitalul trebuie rezervat cazurilor grave, restul pacientilor putand fi tratati in cadrul asistentei medicale primare sau in ambulatoriul de specialitate si astfel e va crea un echilibru, atat al nevoilor de ingrijire, cat si al cheltuielilor.
Dr. Rodica Tanasescu a sustinut ca finantarea generala a sanatatii in Europa este intre 6 si 12% din PIB, in timp ce in Romania este undeva peste 3%, iar la nivelul asistentei medicale primare, in Europa este intre 9 si 14-15% si in Romania in jur de 6% din Fondul National de Asigurari de Sanatate.
In privinta adoptarii unei noi legi a Sanatatii, dr. Rodica Tanasescu s-a aratat sceptica, afirmand ca legea existenta este foarte buna, doar ca are nevoie de unele imbunatatiri si ca aceasta nu a fost aplicata.
"Nu stiu daca va exista o lege noua a sanatatii sau va fi o corectare a Legii 95 si vreau sa va spun ca Legea 95 este o lege foarte buna, care trebuie innoita evident, dar care din pacate nu a fost aplicata. De exemplu, pachetul de baza, la care se referea domnul ministru acum, este prevazut in Legea 95", afirma dr Tanasescu.
Pachetul de baza
"Pachetul de baza este cel care aduce la suprafata adevarul finantarii sistemului medical, pentru ca la ora actuala pachetul de baza include de toate, dar acest minunat si generos de toate il poate obtine cine prinde, pentru ca este o minciuna, pentru ca nu s-a pornit de la costuri", a spus presedintele SNMF.
Aceasta a precizat ca unii pacienti, in pachetul de baza, pot beneficia "de o multime de lucruri frumoase", iar alti pacienti nu beneficiaza de nimic sau aproape nimic "pentru ca pana la ei nu a mai ajuns (finantarea - n.r.)".
...Sursa: PaginaMedicala.ro