Programul SHE, de sustinere a femeilor HIV pozitive, a fost lansat si in Romania
Programul SHE, de educare, consiliere si suport al femeilor infectate cu HIV, a fost lansat joi, 14 martie, in Romania de Compartimentul de Evaluare si Monitorizare a Infectiei HIV/SIDA in Romania din cadrul INBI "Matei Bals", alaturi de Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA si Asociatia Romana Anti-SIDA.
Acronimul SHE (Strong, HIV positive, Empowered women) subliniaza cel mai bine obiectivele acestui program: de a sustine femeile infectate cu HIV si a le determina sa se simta capabile sa-si imbunatateasca calitatea vietii, inclusiv sa obtina tot ce este posibil din partea serviciilor sanitare.
Programul a fost elaborat de femeile seropozitive din Europa si medici cu sprijinul Bristol-Myers Squibb, prin combinarea informatiilor medicale despre infectie HIV /SIDA cu experienta personala atat a cadrelor medicale, cat si a pacientelor.
Proiectul SHE a fost initiat in 2010 si isi propune sa vina in intampinarea celor 5.206 femei infectate cu HIV care locuiesc in Romania, femei care au nevoie de informatii, servicii medicale si sociale de calitate, oportunitati egale pe piata muncii si facilitati de ingrijire pentru copii, dar si de respect si incredere in capacitatea lor de a face fata bolii si de a aduce o contributie in comunitate.
Proiectul va aduce impreuna institutii medicale, organizatii nonguvernamentale, companii din industria farmaceutica si femei seropozitive, in incercarea de a extinde resursele disponibile la momentul de fata.
O lupta castigata
"Dupa 23 de ani de activitate in echipa, putem vorbi despre un adevarat parteneriat cu pacientii nostri", a declarat dr. Mariana Mardarescu, sef al sectiei Imunodepreisie Copii din cadrul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals" si coordonator al Compartimentului de Evaluare si Monitorizare a infectiei HIV/SIDA in Romania.
In prezentarea sa, dr Mardarescu a reamintit faptul ca programul HIV/SIDA este un adevarat succes in Romania si a adus tara noastra in pozitia de a fi tara cu cea mai mica a incidentei si prevalentei infectiei HIV din Europa. "Batalia cu HIV a fost castigata atunci cand s-a folosit un limbaj comun intre medcii si pacienti", a spus dr Mardarescu.
La sfarsitul anului trecut, in Romania erau inregistrate 11.581 de persoane infectate cu HIV/SIDA, cele mai multe apartinand grupei de varsta 20-24 de ani (5483 de cazuri). In evidenta activa sunt cuprinsi 9880 de pacienti, din care peste 5000 sunt femei. In tratament retroviral se afla 7.869 de pacienti.
Romania mai detine un record: are cei mai mare numar al supravietuitorilor de lunga durata, majoritatea acestora fiind infectati in copilarie, in timpul regimului comunist.
La nivel mondial, se inregistreaza un numar total de peste 34 milioane de cazuri de infectie HIV/SIDA, din care 30 de milioane sunt adulti (16 milioane fiind femei).
Structura programului SHE
Programul se va desfasura in doua directii: informarea medicilor si cea a pacientelor.
Trainingul specializat se va adresa medicilor ce vin direct in contact cu femeia gravida si proaspetele mame: ginecolog, neonatolog, pediatru si infectionist. De asemenea, vor fi informati si psihologii si reprezentantii asociatiilor de pacienti.
Ulterior, in program vor intra si medicii de familie.
Pentru paciente vor fi organizate 3 evenimente, la Bucuresti, Constanta si iasi. Se urmareste cresterea gradului de informare a acestora si facilitarea formarii unor grupruri de suport si infiintarea centrelor SHE. Prin participarea la grupurile de suprot organizate in cadrul centrelor SHE, pacientele vor primi si un ghid, structurat in 9 sectiuni.
Autor: Max Constantinescu
Sursa: PaginaMedicala.ro