Ministerul Sanatatii va posta pe site modificarile legislative, de vineri noaptea pana duminica
Ministerul Sanatatii va posta pe site-ul sau incepand de vineri noapte propuneri de modificare legislativa care vizeaza reorganizarea sistemului de sanatate, a anuntat ministrul Eugen Nicolaescu, prezent joi, 14 martie,la dezbaterile organizate de Societatea Academica Romana.
"Daca o structura se reorganizeaza, se restructureaza - nu se desfiinteaza. Dar daca o structura devine dintr-una foarte mare, una foarte mica, putem spune ca se desfiinteaza partial. Deci, depinde ce termen folosim. Lasand jocul semantic la o parte, e clar ca drumul pe care am plecat e fara intoarcere in sensul de reorganizare si restructurare atat a serviciilor deconcentrate de la minister, cat si a caselor judetene de asigurari de sanatate", a declarat Eugen Nicolaescu, potrivit Agerpres.
"Formula pe care o propunem o veti vedea probabil incepand de maine noaptea, pentru ca de maine noapte pe site-ul ministerului vor incepe sa apara in cateva zile, una dupa alta, propunerile de modificare legislativa care sa ne poata permite sa facem aceste miscari", a explicat ministrul.
Intrebat cand va fi dezbatut proiectul in Guvern, Nicolaescu a declarat ca trebuie asigurata o perioada minima de zece zile de dezbateri publice, in vederea transparentei decizionale. El a adaugat ca saptamana viitoare va discuta cu reprezentantii sindicatelor, ai asociatiilor profesionale si ai asociatiilor de pacienti despre propunerile legislative.
Eugen Nicolaescu a sustinut ca in USL nu exista o discutie pe tema cresterii CAS si a adaugat ca programul de guvernare prevede, dimpotriva, o diminuare pana in 2016.
Detalii privind procesul de reorganizare-restructurare a sistemului sanitar
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) nu se va desfiinta, insa sistemul de sanatate va fi reorganizat astfel incat casele judetene de sanatate sa isi reduca cheltuielile de personal si de bunuri si servicii, a anuntat joi premierul Victor Ponta. El a dat asigurari ca banii economisiti prin aceasta reorganizare vor ramane la Sanatate.
Intr-un interviu acordat Agerpres, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu a estimat ca economiile care se vor face prin restructurarea-reorganiyarea sistemului sanitar se vor ridica la aproape 50 de milioane de euro.Procesul ar putea fi finalizat pana pe 15 mai.
"Noi am facut niste estimari - inca nu am terminat toate discutiile cu Casa Nationala, dar avem niste estimari - economiile vor duce undeva catre 50 de milioane de euro, bani pe care vrem sa ii directionam strict catre programele nationale de sanatate. Stim ca in ultimii ani au fost prost finantate programele, stim ca in ultimii ani cetateni tot mai multi au fost nemultumiti, si atunci, daca acest lucru il stim, evident ca banii pe care poti sa ii obtii suplimentar ii duci acolo unde este nevoie. si, ca sa inchid ideea aceasta pana la capat, restructurarea si reorganizarea vizeaza anularea tuturor procedurilor birocratice care incurca sistemul, care face sistemul neprietenos cu cetateanul, cu pacientul si mai ales economiile obtinute sa fie dirijate inauntrul sistemului pentru pacient", a spus Nicolaescu.
In continuare ministrul a explicat ce inseamna aceasta restructurare si reorganizare:"Restructurarea si reorganizarea inseamna sigur incetarea activitatii unor structuri judetene si preluarea activitatii de catre alte structuri sau sa spunem altfel departajarea acelor activitati catre mai multe tipuri de structuri. Una inseamna continuarea descentralizarii si anume preluarea unei parti din aceste activitati de catre consiliile judetene sau poate chiar consiliile locale".
Doar 4-5% dintre angajatii DSP-urilor ar putea pleca in somaj.
"O alta parte din activitati cu personal se preia la structura pe care o sa o facem la nivel regional si acum vreau sa va spun si dvs ceea ce poate altii stiu, dar nu recunosc: in cadrul Directiilor Judetene de sanatate publica in prezent stiti foarte bine ca functioneaza medici si asistenti medicali. O parte dintre ei, care nu se vor regasi nici la nivel regional si nici la nivel de transfer catre judet, au capacitatea profesionala si au optiunea personala de a se duce sa se angajeze intr-un spital, la alt furnizor de servicii medicale sau chiar sa isi faca in nume personal cabinete medicale pe specialitatile medicale pe care le au", a propus Nicolaescu.
"Numai putini - eu am facut un calcul, poate 4, 5, 6% din tot personalul care s-ar supune acestui proces de reorganizare, restructurare - ar putea pleca efectiv in somaj. Si pentru asta suntem in discutii cu Ministerul Muncii ca sa gasim toate procedurile legale, astfel incat oamenii sa fie cat mai mult aparati de lege, sa poata beneficia eventual de salarii compensatorii, deci tot ceea ce legea prevede. Mi-as dori ca oamenii sa primeasca absolut toate drepturile pe care legislatia din domeniul muncii astazi le prevede in acest sens", sustine ministrul.
Se pot gasi solutii si pentru angajatii CJAS.
"Pentru casele judetene, discutia inca nu am incheiat-o din punct de vedere al modului de finalizare. Pentru ca acolo cred ca lucrul cel mai important este - ca si acolo sunt multi medici si asistenti, dupa cum toata lumea stie si care iarasi isi vor putea gasi de lucru in serviciile medicale de pe plan local, unde toata lumea stie ca este penurie, este lipsa de medici si de asistenti medicali. Deci eu nu stiu de ce unii sunt atat de speriati", a spus ministrul.
...Sursa: PaginaMedicala.ro