Imprimare

Sistemele de sanatate nu pot functiona decat pe baza unei analize etice a politicilor de sanatate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un echilibru in domeniul sanitar nu se poate realiza decat printr-o analiza etica a politicilor de sanatate si a sistemelor de sanatate care sa aiba mereu in centru binele pacientului, a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, rectorul U.M.F. Gr. T. Popa Iasi si presedintele Colegiului Medicilor din Romania, in deschiderea conferintei "Etica si politici de sanatate in Romania".

Conferinta a fost organizata de Universitatea de Medicina si Farmacie “Grigore T. Popa” – Iasi, impreuna cu partenerii sai, Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu”- Cluj-Napoca si Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”- Iasi, in perioada 16- 17 martie.

In cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele studiilor efectuate de catre 40 de cercetatori postdoctorali de la Centrul de Etica si Politici de Sanatate, U.M.F.Gr. T. Popa Iasi, cuprinse in proiectul “Studii postdoctorale in domeniul eticii politicilor de sanatate”.

“Exista un grad ridicat de nemultumire la nivel mondial cu privire la functionarea sistemelor de sanatate si nu exista pana in prezent o solutie globala la aceste nemultumiri. Din punctul nostru de vedere, nemultumirile apar din cauza faptului ca intai se construiesc sistemele de sanatate si abia apoi politicile de sanatate si, respectiv, analizele sistemului, impreuna cu masuri de eficientizare a acestuia. In plus, constructia sistemului nu beneficiaza de o analiza si o participare intersectoriala si pluridisciplinara, nu se tine cont de climatul socio - cultural al comunitatii in care functioneaza sistemul, iar decizia se ia in grupuri mici de “asa-zisi specialisti”, a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, in deschidera conferintei.

 

Rezultatele cercetarilor efectuate il indreptatesc pe rectorul UMF Iasi sa afirme: "Noi propunem o alta modalitate de abordare, in care deciziile trebuie sa se ia pe baza unor cercetari stiintifice pluridisciplinare, care sa aprecieze pe de o parte, dorinta si asteptarile populatiei, pe de alta parte, posibilitatile economice de a satisface aceste dorinte. Un asemenea echilibru nu se poate realiza decat printr-o analiza etica a politicilor de sanatate si a sistemelor de sanatate care sa aiba mereu in centru binele pacientului. Este pentru prima oara in Romania cand in aceleasi grupe, cercetatori din domenii diferite au armonizat cunostinte, opinii si metode diferite”.

 

Conferinta a reunit peste 120 de participanti, reprezentanti ai autoritatilor din domeniu, ai asociatiilor de pacienti, jurnalisti, medici, filosofi, psihologi, juristi, economisti si studenti ai scolii doctorale.

Temele abordate au fost de mare actualitate privind reforma sistemului de sanatate din Romania, cum ar fi: stilul de viata si comportament in sanatate al persoanelor cu boli cronice, perspective etice si determinanti ai accesului persoanelor si grupurilor vulnerabile la servicii de sanatate, transplantul de organe recoltate de la donatori decedati – perspective etice si influente psiho-morale, socio-culturale, medicale, juridice, migratia medicilor romani: implicatii etice si socio-economice, etica si eficienta in alocarea resurselor in sistemele de sanatate, etica in guvernanta serviciilor medicale si sociale pentru persoanele cu abuz de substante, studiu interdisciplinar privind demnitatea pacientilor terminali.

Importanta acestui demers a fost subliniata si de alti participanti.
“Proiectul este foarte important pentru ca este pentru prima data cand problemele din sistemul sanitar sunt abordate din punct de vedere etic de catre un grup de profesionisti, care au realizat materiale stiintifice bine documentate, utile pentru decidentii din sistemul de sanatate, care sunt sigur ca vor putea sta la baza unor politici in interesul cetatenilor”, a precizat dr. Vasile Cepoi, Consilier de Stat pe probleme de sanatate al Primului Ministru.


In cadrul proiectului “Studii postdoctorale in domeniul eticii politicilor de sanatate”, in structura Universitatii de Medicina si Farmacie ”Grigore T. Popa” Iasi a fost creat Centrul de Etica si Servicii de Sanatate, in cadrul caruia un numar de 40 cercetatori postdoctoranzi provenind din 7 domenii stiintifice (medicina, psihologie- sociologie, stiinte economice, filosofie, asistenta sociala, drept si teologie) au desfasurat activitati de cercetare pe teme legate de serviciile de sanatate, precum: politici de alocare a resurselor, stari terminale, transplant de organe si tesuturi, studii privind justitia sociala si accesul la servicii de sanatate (focalizate pe grupuri defavorizate, ex. Roma, bolnavi cronici, grupuri defavorizate economic).

Toate cercetarile s-au centrat pe aspectele etice privind autonomia pacientilor, justitia sociala, echitate si demnitate.

Centrul de Etica si Politici de Sanatate are drept obiectiv elaborarea de studii si analize bazate pe cercetari stiintifice interdisciplinare si intersectoriale care sa fundamenteze formularea unor politici de sanatate eficiente si echitabile. Centrul de Etica si Politici de Sanatate este prima entitate de acest gen din Romania si din Europa Centrala si de Est.


Proiectul este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013, Axa prioritara: 1

“Educatia si formarea profesionala in sprijinul cresterii economice si dezvoltarii societatii bazate pe cunoastere”, Domeniu major de

interventie: 1.5 „Programe doctorale si post-doctorale in sprijinul cercetarii, cod POSDRU/89/1.5/S/61879. Valoarea totala a proiectului

implementat a fost de 13.941.974,00 lei.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Sistemele-de-sanatate-nu-pot-functiona-decat-pe-baza-unei-analize-etice-a-politicilor-de-sanatate_18545/

lauff lautf laurf