Reorganizarea sistemului sanitar: intalniri intre ministrul sanatatii si sindicate
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a semnat ieri, 18 martie 2013, un Acord de Colaborare cu Federatia Sanitas, prin care se stipuleaza o consultare permanenta in derularea procesului de reorganizare a sistemului sanitar.
Ministrul Sanatatii i-a asigurat pe reprezentantii Federatiei Sanitas ca isi doreste un dialog continuu cu sindicatele pentru reorganizarea sistemului astfel incat salariatii acestuia sa isi recapete demnitatea, calitatea serviciilor medicale sa creasca, iar in final, pacientii sa fie multumiti, se arata intr-un comunicat de presa emis dupa intalnire.
Partile semnatare au stabilit, printre altele, sa sustina impreuna solutii in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare care sa permita salarizarea personalului din sistemul sanitar in functie de performantele acestuia.
In cadrul intalnirii a fost adusa in discutie si initiativa Ministerului Sanatatii de reorganizare a DSP-urilor. Ministrul Eugen Nicolaescu a adus argumente de natura sa demonstreze faptul ca prin aceasta masura serviciul public se apropie de cetatean in paralel cu micsorarea cheltuielilor inutile si controlul costurilor.
“O parte din personal se va transfera catre comunitatea locala, alta parte va fi absorbita la regiune. Avand in vedere ca inca mai sunt medici si asistenti locali, pe plan judetean pot fi redistribuiti in spitale sau la alte cabinete de medicina”, a declarat Eugen Nicolaescu in cadrul intalnirii cu reprezentantii sindicatelor.
Ministrul i-a asigurat pe membrii Biroului Executiv Sanitas ca un reprezentant al Federatiei Sanitas va face parte din grupul de lucru pe problematica reorganizarii sistemului, grup care va fi constituit la nivelul Ministerului Sanatatii.
„Din punctul nostru de vedere este este un prim pas spre o colaborare si un dialog permanent cu Ministerul Sanatatii. Este problematica pe care noi am preluat-o de la toti colegii nostri din tara si speram ca impreuna cu echipa din minister vom rezolva din aproape in aproape problemele salariatilor pe care noi ii reprezentam”, a declarat Marius Sepi, prim vice-presedinte al Federatiei Sanitas, la finalul intalnirii.
Potrivit Agerpres, Marius Sepi a spus ca membrii acestui sindicat nu vor fi afectati de disponibilizari, procentul anuntat fiind de numai 3%.
Ministrul Sanatatii s-a intalnit si cu reprezentantii Federatiei "Solidaritatea sanitara".
Viorel Rotila, presedintele Federatiei "Solidaritatea Sanitara", a declarat, dupa intalnirea cu ministrul Sanatatii, ca in ceea ce priveste disponibilizarile, in principiu, s-a stabilit un traseu comun de negociere punctuala pentru fiecare caz in parte.
El a mentionat ca deocamdata este prematur sa se discute despre disponibilizari, transmite Agerpres.
Ministerul Sanatatii se va organiza intr-o structura cu 255 de posturi, iar in subordinea sa vor functiona opt autoritati regionale de sanatate publica, cu personalitate juridica, se arata in proiectul de Ordonanta de Urgenta privind restructurarea organizatorica a unor componente din sistemul de sanatate, publicat pe site-ul ministerului.
Proiectele de acte nromative care vor sta la baza reorganizarii sitemtului sanitar au fost lansate in dezbatere publica pe 15 martie iar termenul limita pana la care se pot face propuneri este 25 martie.
In proiectul de act normativ se arata ca in subordinea Ministerului Sanatatii vor functiona opt autoritati regionale de sanatate publica.
Fiecare dintre ele are urmatoarele repere de organizare si functionare.
Potrivit proiectului, cele opt autoritati regionale de sanatate publica vor avea in subordine 34 de Oficii judetene de sanatate publica (OJSP) care nu au personalitate juridica, nu sunt ordonatori de credite, dar au departament de supraveghere in sanatate publica, birou de control in sanatate publica si monitorizeza, impreuna cu celelalte institutii responsabile, factorii determinanti din mediul de viata si munca si evalueaza riscurile.
Proiectul prevede ca se transfera la consiliile judetene structura de avize si autorizari pe proprie raspundere a structurilor nemedicale.
De asemenea, se desfiinteaza cele noua policlinici cu plata care nu s-au transformat in structuri prevazute de lege, respectiv societati civile medicale si ca se desfiinteaza si cele 41 de centre judetene de aparatura medicala care aveau rolul de a asigura asistenta tehnica si service-ul pentru aparatura medicala.
Autor: Max Constantinescu
Sursa: PaginaMedicala.ro