Imprimare

Studiu: corectiile fizice sau verbale asupra copiilor sunt un abuz

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Organizatia "Salvati Copiii" Romania a lansat marti, 19 martie 2013, cel mai amplu studiu privind abuzurile impotriva copiilor realizat in Romania ultimilor zece ani, odata cu campania „Copiii fara eticheta”, prin care se urmareste inlocuirea violentei educationale cu metode educationale si parentale pozitive, pentru a asigura copiilor o evolutie armonioasa.


”Studiul pe care il prezentam astazi arata un tablou ingrijorator al societatii noastre. Violenta impotriva copiilor tine societatea prizoniera intr-un cerc vicios al violentei: violenta naste violenta. Copiii batuti sau umiliti vor bate si vor umili, in relatia cu ceilalti copii, cu parintii, cu profesorii, precum si in relatiile lor de maturitate, iar abuzurile din copilarie sunt adesea surse pentru esecuri personale in viata de adult", a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania (foto).

"Tocmai de aceea este important pentru societatea romaneasca sa faca o schimbare de paradigma in procesul educational si sa inlocuiasca violenta cu vorba buna, modelele comportamentale, comunicarea, empatia, valorile – adica parentingul pozitiv. Ii ajutam pe copiii noștri sa devina Oameni Mari daca ii crestem fara etichetele educationale traditionale: bataie, umilinta, jigniri, stigma pe criterii sociale sau etnice”, a subliniat Gabriela Alexandrescu.

Studiul, care s-a desfasurat in perioada aprilie-mai 2012, a relevat o realitate ingrijoratoare: 86% dintre copiii sunt certati de catre cadrele didactice atunci cand gresesc; 38% dintre parinti afirma ca bat copiii si 63% dintre copii afirma sa sunt batuti acasa de catre parinti.

Educatia in familie

In Romania anului 2013, din pacate, educatia in familie se face inca cu palma:

  • 38% dintre parinti recunosc abuzul fizic asupra copiilor in familie;
  • 63% dintre copii afirma ca sunt batuti acasa de catre parintii lor,
  • corectiile precum „lovitul cu palma” sau „urecheala” nu sunt percepute de majoritatea parintilor, si intr-o anumita masura, nici de copii, ca fiind comportamente din sfera abuzului fizic;
  • 20% dintre parinti apreciaza pozitiv bataia ca mijloc de educatie a copilului;
  • 18% dintre copii afirma ca au fost batuti acasa cu batul sau nuiaua, 13% cu cureaua, 8% cu lingura de lemn.

Cifre ingrijoratoare arata ca, in ciuda interzicerii prin lege inca din 2004 a oricarei forme de violenta asupra copiilor in familie, parintii nu doar ca inca utilizeaza pedeapsa corporala in practica educationala de zi cu zi, dar un procent semnificativ dintre ei apreciaza pozitiv bataia ca mijloc de educatie a copilului.

Convingerea ca prin pedepsire copiii vor invata cele mai importante lectii este extrem de raspandita in randul parintilor. Cu toate astea, ceea ce copiii invata este total diferit de ceea ce incearca parintii sa ii invete.

Astfel, potrivit specialistilor in educatie, violenta in familie:
 

1. slabeste legaturile de atasament intre parinti si copii, deoarece copiii depind inca de parinti pentru a fi in siguranta. Cand parintii ii ranesc fizic sau emotional, copiii invata ca nu pot avea incredere in parintii lor pentru a fi protejati. O legatura slaba intre parinti si copii poate duce la dificultati emotionale si comportamentale.

2. este afectata dezvoltarea emotionala a copiilor. Pedepsele fizice si umilitoare pot fi simtite de catre copii ca o respingere din partea persoanelor de care au cea mai mare nevoie pe lume. Aceasta experienta poate avea efecte negative pe termen lung pentru construirea sentimentului de valoare personala. Copiii care sunt pedepsiti fizic sunt mult mai predispusi sa dezvolte anxietate si depresie, sa consume droguri si alcool, sa dezvolte tulburari severe de sanatate mentala. Copiii care sunt pedepsiti emotional sunt mult mai predispusi sa aiba stima de sine scazuta, sa fie instabili emotional, sa aiba dificultati in a deveni independenti, sa fie retrasi social, introvertiti sau extrem de complianti, sa aiba simptome de depresie si ganduri de suicid.

3. Pot sa apara resentimente, frica si ostilitate fata de parinti, pe care copiii nu le exprima in mod direct. Copii incep sa minta. Aceste efecte duc la cresterea nivelului de agresivitate la copii, la cresterea nivelului de violenta intre frati si colegi, iar mai tarziu, la intimidarea, agresiunea si ranirea partenerilor de cuplu. Ele sunt asociate cu minciuna, furtul si violenta.

4. Bataia are efecte pe termen lung si afecteaza modul in care viitorul adult se va comporta si se va simti in contexte tipice varstei adulte.


Cele mai frecvente consecinte ale comportamentului abuziv din copilarie in viata de adult sunt:

  • perpetuarea comportamentului abuziv in relatie cu proprii copii sau cu partenerul de viata;
  • esec relational;
  • esec profesional;
  • ratarea potentialului individual de dezvoltare;
  • risc de aparitie a tulburarilor de sanatate mintala;
  • dificultati de adaptare sociala;
  • consum de substante.

 

Educatia in scoli

In ceea ce priveste violenta asupra copiilor in scoli, in Romania frecventa comportamentelor de abuz emotional si verbal pe care cadrele didactice le angajeaza in numele „metodei educationale” este extrem de mare:

  • 86% dintre copii sunt certati de catre cadrele didactice atunci cand gresesc;
  • 33% dintre copiii sunt jigniti si etichetati la scoala de catre cadrele didactice;
  • 7% dintre copii afirma ca sunt batuti de catre profesorii lor.


Studiul evidentiaza, de asemenea, datele referitoare la starile emotionale experimentate de copii in cadrul scolii. Astfel, majoritatea copiilor raporteaza ca traiesc stari emotionale care variaza de la indiferenta (29% dintre copii), anxietate, retragere, nesiguranta si incordare (57% dintre copii) si ingrijorare (6% dintre copii).

...

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Studiu_-_corectiile_-fizice-sau-verbale-asupra-copiilor-sunt-un-abuz_18551/

lauff lautf laurf