Imprimare

Tuberculoza multi-drog rezistenta, o problema pentru sistemul sanitar

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Mentinerea sub control a tuberculozei este o provocare majora pentru autoritatile sanitare din Romania, s-a reliefat marti,19 martie, in prima zi a Conferintei privind coordonarea eforturilor de a tine sub control tuberculoza organizata de Ambasada SUA, Comandamentul European al Fortelor Armate ale SUA (EUCOM), Centrul de Monitorizare Medicala al Fortelor Armate ale SUA (AFHSC) si Ministerele Sanatatii si Apararii din Romania, transmite Agerpres.

Incidenta acestei boli plaseaza Romania pe unul dintre primele locuri ale clasamentelor europene, tara noastra situandu-se pe locul sase in Europa pentru tuberculoza multidrog rezistenta, potrivit statisticilor internationale.

Guvernul american s-a implicat in combaterea acestei boli, fiind cel mai mare contributor al fondului global de lupta impotriva tuberculozei. In acelasi timp, Statele Unite colaboreaza cu tari partenere pentru reducerea acestui fenomen, acolo unde exista un numar mare de imbolnaviri.

Romania este una dintre aceste tari si, din pacate, ocupa primul loc in Uniunea Europeana la acest capitol, a declarat Susan Garro, consilier economic si adjunct al sefului de misiune al Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

"Vom continua sa sprijinim serviciile medicale in afara granitelor noastre, dar nu pot avansa o suma de bani in acest sens. Din punctul nostru de vedere, o natiune mai sanatoasa genereaza o societate mai stabila si prospera si, implicit, un partener stabil pentru noi. Nu ne gandim la o amenintare anume la adresa sanatatii cetatenilor americani, dar orice persoana care traieste intr-o tara cu incidenta mare de tuberculoza este expusa riscului imbolnavirii, fie ca vorbim aici de americani, de europeni si, mai ales, romani", a spus Susan Garro.

Un milion de euro de la bugetul de stat si peste alte doua milioane de la fondul global au fost alocate anul trecut pentru tratarea cazurilor multidrog rezistente, a precizat coordonatorul programului National de Tuberculoza, Gilda Popescu.

Ea a aratat ca pentru 2013 estimarea este de cinci milioane de euro, insemnand valoarea tratamentului bolnavilor cu tuberculoza multidrog rezistenta, iar incepand cu luna ianuarie 2013, prin intermediul unui un alt grant care se deruleaza prin proiectele fondului global, sunt alocate fonduri pentru tratament si diagnostic rapid.

Dr. Gilda Popescu a spus ca in prezent sunt 1.480 de pacienti cu tuberculoza multidrog rezistenta iar 500 sunt inclusi in tratament cu bani de la fondul global si de la CNAS.

Potrivit acesteia, rata de succes pe plan international pentru aceste cazuri este intre 55% si 85% iar in Romania este de doar 20%, dar pentru cei 500 de pacienti rata de vindecare a depasit 50%.

Costul lunar pentru un pacient cu tuberculoza este de 1.770 lei iar tratamentul dureaza 20-24 de luni, a reliefat dr. Gilda Popescu. Ea a adaugat ca pacientii ajung sa faca tuberculoza multidrog rezistenta pentru ca nu sunt consecventi in ceea ce priveste tratamentul.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Tuberculoza-multi-drog-rezistenta_-o-problema-pentru-sistemul-sanitar_18554/

lauff lautf laurf