Imprimare

Guvernul ar putea dezbate miercuri proiectul de hotarare privind Contractul-Cadru

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In sedinta de miercuri, 20 martie, Guvernul ar putea dezbate Proiectul de Hotarare pentru aprobarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014. Potrivit informarii de presa, acest act normativ a fost inclus pe ordinea de zi a sedintei Executivului.

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu isi exprimase speranta, intr-un interviu acordat Agerpres pe 14 martie, ca spera ca, dupa ce vor fi fost obtinute si ultimele doua avize, contractul-cadru sa poata fi inclus pe ordinea de zi a sedintei Guvernului din 20 martie.

Ministrul nu a dat mai multe detalii privind noutatile din noul CoCa.

"Va pot spune numai ca am incercat sa facem mai multa ordine. Cand spun asta, inseamna ca, de asemenea, banul public am considerat ca, de multe ori, a fost dirijat dupa criterii arbitrare, si nu dupa criterii obiective si am sa va dau un exemplu simplu: au fost spitale de urgenta de cel mai inalt nivel care primeau bani mai putini ca tarif de decontare decat un spital orasenesc sau municipal. Asta arata ca decontarea se facea dupa alte criterii decat cele de competenta, cele de profesionalism si cele, mai ales, de complexitate a cazurilor pe care le rezolvau unele sau altele dintre spitale", a afirmat Eugen Nicolaescu.

El a subliniat ca i se pare nefiresc "sa iti bati joc de un spital care face cele mai complexe servicii medicale dandu-i un tarif mic, iar celalalt sa fie avantajat".

"Si asta se numeste nu numai discriminare, ci se numeste chiar fraudare a banului public. Contractul-cadru va face ordine, cel putin din acest punct de vedere", a spus ministrul Sanatatii.

Presedinta Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Rodica Tanasescu, a declarat pe 13 martie, la Targu Mures, ca incheierea contractului-cadru este o problema cronica, care are manifestari acute, ce apare la fiecare inceput de an, iar in privinta continutului acestuia se preconizeaza ca va fi similar cu cel de anul trecut.

"Contractul-cadru este o problema cronica, cu manifestari acute la fiecare inceput de an, intotdeauna apar noutati - unele mai bune, unele mai putin bune - deocamdata, contractul-cadru se intrevede a fi similar cu cel de anul trecut, nu am vazut inca normele. si, stiti dumneavoastra, legea e foarte importanta, dar normele pot pune punctul pe i, asa ca pana nu avem proiectul de norme, nu putem spune cum va fi anul 2014. Din cate stim pana acum, va fi unul similar cu 2013", a aratat dr. Tanasescu.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Guvernul-ar-putea-dezbate-miercuri-proiectul-de-hotarare-privind-Contractul-Cadru_18555/

lauff lautf laurf