Imprimare

Consultarile continua la Ministerul Sanatatii: Sindicalistii TESA, invitati in proiectul de reorganizare a sistemului

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, s-a intalnit marti, 19 martie 2013, cu reprezentantii Federatiei TESA, conform calendarului de consultari pentru definitivarea proiectului privind restructurarea organizatorica a unor componente din sistemul de sanatate.

In timpul discutiilor, ministrul a prezentat liniile principale ce vor sta la baza reorganizarii sistemului sanitar, subliniind necesitatea unei reforme in beneficiul pacientului roman.

Totodata, ministrul sanatatii le-a prezentat sindicalistilor si informatii privind necesitatea definitivarii, cat mai urgent, a unui pachet de baza social, concomitent cu introducerea pachetului de asigurari private suplimentare.

De asemenea, s-a discutat despre intentia Ministerului Sanatatii de a introduce in sistem plata personalului in functie de performanta si competenta.

In deschiderea consultarilor publice cu reprezentantii angajatilor din sistem, luni, 18 martie, ministrul sanatatii s-a intalnit cu reprezentanti ai Federatiei Sanitas, Federatiei Ambulanta, Federatiei Solidaritatea Sanitara si Centrala Nationala Sindicala din Sanatate si Asistenta Sociala C.N.S.. SAN.ASIST.

Ministrul a afirmat ca reorganizarea DSP-urilor nu inseamna oameni in somaj ci o mai buna redistributie pentru controlul costurilor si reechilibrarea componentelor sistemului. Astfel, o parte din personal se va putea transfera catre comunitatea locala, alta parte va fi absorbita la viitoarele structuri regionale, iar medicii si asistentii din DSP-uri se vor putea angaja in spitale sau la alte cabinete de medicina.

“Vom avea 8 autoritati regionale, cu sediile in centrele universitare traditionale. Avem certitudinea ca vom avea profesionisti din mediul universitar care pot face norme de aplicare, reguli si mai ales pot sa inspire directiile profesioniste in care sa se actioneze si, evident, sa se faca control in teritoriu”, a declarat ministrul Eugen Nicolaescu in cadrul intalnirii.

Totodata, sindicalisti au fost invitati sa faca parte din grupul de lucru care se va constitui la nivelul Ministerului Sanatatii si care va lucra pe proiectul privind reorganizarea sistemului.

Propunerile de acte normative privind restructurarea in sistemul sanitar se afla in dezbatere publica din 15 martie pana in 25 martie.

Ministrul Nicolaescu a precizat ca cel mai tarziu pana pe 15 mai va fi finalizat procesul normativ privind reorganizarea, urmand ca apoi sa fie emise actele subsidiare acestora - hotarari de guvern sau ordinele de ministru.

Autor: Max Constantinescu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Consultarile-continua-la-Ministerul-Sanatatii_-Sindicalistii-TESA_-invitati-in-proiectul-de-reorganizare-a-sistemului_18558/

lauff lautf laurf