Imprimare

Tarifele pe caz ponderat la spitale vor fi modificate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Spitalele care trateaza cazuri de mare complexitate incaseaza foarte putin si inregistreaza arierate, a declarat joi ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Potrivit ministrului, citat de Agerpres, 30% din spitalele din Romania consuma 80% din resurse.

Nicolaescu a facut referire la faptul ca tariful pe caz rezolvat la Institutul Oncologic Cluj Napoca este 1.444 lei, la fel ca la un spital orasenesc, la Spitalul de Urgenta Floreasca tariful este de 1.617 lei, la Spitalul Universitar 1.537 lei, iar la Spitalele judetene din Cluj Napoca, Constanta si Craiova tariful este de 1.444 lei.

Ministrul Sanatatii a anuntat, la o dezbatere privind Contractul cadru, ca aceasta situatie se va schimba, iar tariful pe caz ponderat la spitalele de linia intai, cele mai complexe, va creste la 1.800 de lei, acesta va putea fi majorat cu indicele de complexitate al cazurilor.

Un program complementar al Ministerului Sanatatii pentru spitalele strategice va creste fondurile pentru departamentele de Terapie Intensiva, unde se inregistreaza cele mai ridicate cheltuieli prin complexitatea cazurilor, a adaugat Eugen Nicolaescu.

Spitalele de suport si institutele nationale vor avea un tarif pe caz rezolvat de 1.600 lei, cele de linia a treia de 1.400 de lei si ultima categorie de spitale va avea un tarif de 1.380 de lei, a mai spus ministrul Sanatatii.


Totodata, ministrul a spus ca spitalele private sunt obligate sa plateasca unitatilor publice cu paturi costurile efective realizate pentru cazurile transferate la unitatile sanitare publice, indiferent de patologie si de termenul de la momentul internarii pana la cel al transferului, in termen de maxim 30 de zile de la data emiterii facturii.

Nerespectarea acestor prevederi conduce la rezilierea contractului.

In prevederile noului act normativ s-a prevazut un tarif de 200 de lei pe zi pe care spitalele publice si private il incaseaza de la asigurati pentru serviciile hoteliere(cazare si masa) cu un grad ridicat de confort, peste confortul standard, acordate la cererea acestora.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Tarifele-pe-caz-ponderat-la-spitale-vor-fi-modificate_18568/

lauff lautf laurf