Ziua Internationala anti-TBC: 1.500 de pacienti cu tuberculoza multidrog rezistenta in Romania
In Romania, peste 34.000 de persoane sufera anual de tuberculoza sensibila si aproape 1.500 de tuberculoza multidrogrezistenta (TB-MDR), o forma grava de tuberculoza in care bacilul a capatat rezistenta la cel putin 2 tuberculostatice, arata datele prezentate de Asociatia pentru sprijinirea pacientilor cu tuberculoza multidrog rezistenta.
Cel mai grav este ca a aparut o forma de tuberculoza extensiv de rezistenta care este foarte greu de tratat si cu rata de supravietuire foarte scazuta, atraga atentia reprezentantii asociatiei.
“Toate aceste lucruri se intampla pentru ca exista goluri in aprovizionarea cu medicamente, pentru ca nu exista acces adecvat al pacientilor la medicamentele de care au nevoie, pentru ca nu exista teste rapide pentru depistarea tuberculozei rezistente, pentru ca nu exista suportul social necesar pentru pacientii bolnavi de TBC, pentru ca populatia nu este informata corect despre aceasta boala ceea ce duce la stigmatizarea multor bolnavi sau fosti bolnavi”, a declarant psiholog Catalina Constantin, presedintele Asociatiei pentru Sprijinirea pacientilor cu tuberculoza multidrogrezistenta.
"Avem un Program national de control al tuberculozei subfinantat care nu are cum sa faca fata nevoii de tratament a bolnavilor. Avem specialisti pregatiti, avem retea de spitale si ambulatorii, avem societate civila dornica sa se implice, n-avem vointa politica", a adaugat Catalina Constantin.
Desi Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat statul roman de situatia grava a tuberculozei in Romania, desi experti internationali au evaluat problemele si au generat recomandari, din 36 doar 7 au fost implementate corect, pentru 16 s-a inregistrat un oarecare progres si necesita inca imbunatatiri, iar 13 nu au fost aplicate, sustin reprezentantii asociatiei.
“Tuberculoza multidrog-rezistenta a devenit o posibila sentinta la moarte, efectele bolii pot fi devastatoare la nivel fizic, psihologic si social. Pacientii se confrunta cu dificultatii majore pe toate palierele vietii lor, iar sustinerea angajata a decidentilor politici este necesara si urgenta in rezolvarea acestei situatii care poate fi prevenita si solutionata, conform specialistilor OMS”, a spus presedinta asociatiei.
Mesajul reprezentantilor Asociatiei pentru sprijinirea pacientilor cu tuberculoza multidrog rezistenta este ca doar lucrand impreuna, Ministerul Sanatatii, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Ministerul de Finante, autoritatile publice locale si societatea civila, doar atunci tuberculoza va putea fi invinsa.
Asociatia pentru sprijinirea pacientilor cu tuberculoza multidrog rezistenta reprezinta interesele pacientilor cu tuberculoza si este membra a Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania.
Conferinta privind coordonarea eforturilor de a tine sub control tuberculoza
Importanta si gravitatea situatiei reprezentata de aceasta patologie a fost reliefata si in cadrul Conferintei privind coordonarea eforturilor de a tine sub control tuberculoza organizata de Ambasada SUA, Comandamentul European al Fortelor Armate ale SUA (EUCOM), Centrul de Monitorizare Medicala al Fortelor Armate ale SUA (AFHSC) si Ministerele Sanatatii si Apararii din Romania, desfasurata pe 19 martie.
Un milion de euro de la bugetul de stat si peste alte doua milioane de la fondul global au fost alocate anul trecut pentru tratarea cazurilor multidrog rezistente, a precizat in cadrul acestei reuniunicoordonatorul programului National de Tuberculoza, Gilda Popescu.
Ea a aratat ca pentru 2013 estimarea este de cinci milioane de euro, insemnand valoarea tratamentului bolnavilor cu tuberculoza multidrog rezistenta, iar incepand cu luna ianuarie 2013, prin intermediul unui un alt grant care se deruleaza prin proiectele fondului global, sunt alocate fonduri pentru tratament si diagnostic rapid.
Dr. Gilda Popescu a spus ca in prezent sunt 1.480 de pacienti cu tuberculoza multidrog rezistenta iar 500 sunt inclusi in tratament cu bani de la fondul global si de la CNAS.
Potrivit acesteia, rata de succes pe plan international pentru aceste cazuri este intre 55% si 85% iar in Romania este de doar 20%, dar pentru cei 500 de pacienti rata de vindecare a depasit 50%.
Costul lunar pentru un pacient cu tuberculoza este de 1.770 lei iar tratamentul dureaza 20-24 de luni, a reliefat dr. Gilda Popescu.
Sursa: PaginaMedicala.ro