Imprimare

Studiu: riscul de fractura e mai mic la varstnicii care au facut sport in tinerete

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Exercitiul fizic efectuat in tinerete protejeaza osul fata de fracturi la varsta a treia, sustin cercetatorii suedezi de la Spitalul universitar Skane din Malmo.

"Potrivit studiului nostru, promomovarea activitatii fizice la copil poate fi asociata cu un risc scazut pentru fractura la batranete, datorita cresterii masei osoase ce se dezvolta la copilul in crestere ce face regulat exercitii fizice", a spus dr Bjorn Rosengren, seful echipei de cercetatori, in prezentarea facuta in cadrul conferintei dedicate Medicinei Sportive a Societatii americane a medicilor ortopezi.

Rosengren si colegii sai au realizat timp de 6 ani un studiu populational de control a activitatii fizice la copii cu varsta intre 7 si 9 ani din Malmo.

Ei le-au propus copiilor (361 de fete si 446 de baieti) sa faca 40 de minute de educatie fizica zilnic, la scoala. Concomitent, au fost studiati si copii care au efectuat doar 60 de minute de exercitii fizice pe saptamana (780 de fete si 807 baieti).

Cercetatorii au urmarit incidenta fracturilor si dezvoltarea scheletala. Pe durata studiului s-au inregistrat 72 de fracturi la copii ce au facut exercitii fizice intense si 143 la cei care au avut o activitate fizica mai modesta.
In ceea ce priveste densitatea minerala osoasa, aceasta a fost semnificativ mai crescuta la copii din lotul de studiu.

In acelasi timp, cercetatorii au analizat retrospectiv cazurile a 709 fosti atleti (varsta medie 69 de ani) comparativ cu 1.368 de persoane cu varsta asemnatoare. In ceea ce priveste atletii, densitatea minerala osoasa a scazut foarte putin fata de grupul de control (de la +1.0 la +0.7)

"O activitate fizica mai crescuta la varstele tinere ajuta la cresterea masei osoase si imbunatatirea dezvoltarii scheletale la fete fara a creste riscul de fractura. Studiul nostru aduc einca un argument in favoarea exercitiilor fizice regulate la copil pentru o sanatate mai buna, atat in prezent, cat si in viitor", a subliniat dr Rosengren.

Din pacate, inactivitatea fizica are si alte efecte grave pe termen lung. Astfel, principalele consecinte pe termen lung sunt supraponderea si obezitatea, care atrag alte consecinte patologice precum cresterea riscului de diabet zaharat, HTA, hipercolesterolemie, astm bronsic, artrite, etc. Sedentarismul creste riscul mortiipremature prin boli cardiovasculare, diabet zaharat, cancer de colon sau HTA.

In Romania, inactivitatea fizica a copiilor si tinerilor este o problema serioasa de sanatate publica.

 

Proportia liceenilor care depun o activitate fizica viguroasa este redusa si scade spre clasele terminale, arata studiul "Identificarea, cuantificare si monitorizarea comportamentelor cu risc pentru sanatate la elevi (fumat, consum de alcool, droguri, comportament alimentar, sexual, activitate fizica si agresivitate fizica)",  realizat in 2011 de Centrul regional de sanatate publica Cluj.

Faptul se coreleaza cu observatia ca, pe masura inaintarii in varsta, adolescentii adopta in proportie tot mai mare un stil de viata sedentar.

In ceea ce priveste activitatea fizica mai intensa, asa cum recomanda cercetatorii suedezi, in Romania, doar 2 din 100 elevi de clasa a XII-a efectueaza activitati fizice in afara orelor de educatie fizica la clasa, fata de aproximativ 3 din 100 elevi la clasa a IX-a.

Mai ingrijorator e faptul ca 15 din 100 elevi din ciclul liceal nu participa la orele de educatie fizica. Dintre
cele 4 zone geografice situatia cea mai precara s-a inregistrat in Moldova si Banat, arata datele studiului Centrului de la Cluj.

 


 

Autor: Max Constantinescu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Studiu_-riscul-de-fractura-e-mai-mic-la-varstnicii-care-au-facut-sport-in-tinerete_18575/

lauff lautf laurf