Imprimare

Deputatul Tudor Ciuhodaru vrea eliminarea coplatii

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Parlamentarul considera coplata o suprataxa "abuziva si discriminatorie", care incalca dreptul constitutional la sanatate si care ar putea avea drept consecinte negative imediate limitarea accesului la asistenta medicala si cresterea cheltuielilor din sistem.

"Noua taxa guvernamentala limiteaza accesul la sanatate intr-o tara cu o populatie si asa saraca si bolnava. Taxa este una abuziva si discriminatorie, intrucat doar cei contribuie la asigurarile de sanatate sunt pusi sa plateasca, fiind astfel incalcate flagrant principiile solidaritatii si subsidiaritatii clamate in legea 95/2006", a explicat intr-un comunicat de presa deputatul Tudor Ciuhodaru.

Acesta a mai precizat ca cele doua principii pe baza carora va fi introdusa coplata sunt gresite.

"Primul dintre ele sustine ca se vrea limitarea internarilor abuzive, dar exista deja suficiente mecanisme de control si sanctionare si este greu de crezut ca sume de 5-10 lei vor fi mai eficiente in aceste situatii. Al doilea pretinde ca se vor colecta sume suplimentare pentru sistemul sanitar dar, in realitate, valoarea acestora e nesemnificativa si este iluzorie ideea ca vor acoperi investigatiile si tratamentele necesare chiar si pentru afectiuni minore", a mentionat Ciuhodaru.

Deputatul a criticat, totodata, faptul ca guvernantii nu au realizat un studiu de impact privind consecintele de ordin medical si financiar ale acestei noi taxe.

Tudor Ciuhodaru considera grav faptul ca aceasta taxa va genera disfunctionalitati si cheltuieli suplimentare sistemului medical, avertizand asupra faptului ca pacientii platitori de taxe vor evita sa plateasca si se vor prezenta tardiv la spital, cu afectiuni agravate, generatoare de investigatii si terapii suplimentare extrem de costisitoare.

In acelasi timp, coplata ar duce, in opina deputatului PP-DD la aglomerarea serviciilor de urgenta, crescand riscul de eroare medicala si malpraxis.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Deputatul-Tudor-Ciuhodaru-vrea-eliminarea-coplatii_18581/

lauff lautf laurf