Imprimare

MS: s-au stabilit pasii ce trebuie urmati pentru aplicarea Directivei 24

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Etapele procedurale pentru transpunerea Directivei privind drepturile pacientilor la asistenta medicala transfrontaliera sunt stabilirea mecanismelor de autorizare prealabila, definirea costurilor de decontare, elaborarea normelor de aplicare, definirea punctului de contact national unic, promovarea actelor normative de transpunere, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

Directiva europeana, ce urmeaza sa intre in vigoare de la 25 octombrie, prevede dreptul cetatenilor europeni asigurati de a beneficia de asistenta medicala intr-un alt stat membru decat cel de origine inclusiv dreptul de a obtine rambursarea costurilor de tratament, rambursare care se face in limita pachetului de servicii si a cuantumului la care are dreptul persoana asigurata in statul membru de afiliere.

Etapele ce urmeaza a fi parcurse pentru implementarea acestui act normativ au fost prezentate de minitrul Eugen Nicolaescu la reuniunea grupului de lucru inter-ministerial constituit pentru implementarea Directivei, ce a avut loc pe 26 martie.

S-a stabilit ca o prima forma a actului normativ de transpunere sa fie discutata in cadrul urmatoarei intalniri de la jumatatea lunii aprilie.

Implementarea in legislatia romaneasca a Directivei Europene privind aplicarea drepturilor pacientilor in cadrul asistentei medicale transfrontaliere ar putea avea mai multe efecte.

Astfel, aplicarea Directivei ar putea atrage pacienti din alte state in spitalele romanesti, dar ar putea totodata sa creeze "o competitie intre pacienti pe lista de asteptare in Romania", dupa cum a declarat vineri, 15 martie, secretarul de stat din cadrul Ministerului Sanatatii Raed Arafat, potrivit Agerpres.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/MS_-s-au-stabilit-pasii-ce-trebuie-urmati-pentru-aplicarea-Directivei-24_18586/

lauff lautf laurf