Imprimare

Fondurile europene, solutie pentru cresterea veniturilor medicilor rezidenti

Adaugat in Stiri din domeniul medical

O solutie pentru marirea salariilor medicilor rezidenti ar fi acordarea de burse, asa cum se intampla in cazul medicilor doctoranzi sau post-doctoranzi, considera Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru invatamant superior, cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica, prezent la dezbaterile Adunarii Generale a CMR.

"Este tot o forma de pregatire profesionala, o forma de perfectionare si aceasta poate fi suportata din fonduri europene, care sunt in acest moment in derulare la Ministerul Educatiei. Ce am propus in plus, si am propus si la ultima intalnire cu rectorii universitatilor, este ca toata lumea sa accepte ca medicii rezidenti sa apartina universitatilor de medicina care pot sa aplice la aceste proiecte, in calitate de beneficiari, pentru a plati bursele", a explicat Mihnea Costoiu, in deschiderea Adunarii Generale a Colegiului Medicilor din Romania.

El a reliefat ca este o solutie viabila in acest moment, pentru ca pentru Programul Operational Sectorial circa un miliard de euro va fi pus la dispozitia universitatilor, scolilor, spitalelor, in acest an, in lunile aprilie - mai.

Costoiu a mentionat ca, pentru inscriere, universitatile trebuie sa aplice la acest program cu proiecte in care sa fie cuprinsi ca si grup tinta studentii rezidenti.

"Pentru ca rezidentii nu sunt studenti, am lansat aceasta oferta in aceasta zi Colegiului Medicilor din Romania si Ministerului Sanatatii si colegilor rectori pentru a se gandi la aceasta preluare. Asa cum a spus ministrul Nicolaescu, preluarea spitalelor de catre universitati este un lucru pe care eu ca rector l-am cerut la solicitarea universitatilor de medicina si cred ca pasul urmator care trebuie realizat este preluarea rezidentilor de catre universitati, cu admitere cu tot", a aratat Mihnea Costoiu.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat si el ca in perioada 2006 - 2007 a triplat salariilor rezidentilor, care apoi au fost scazute prin taierea a 25% de catre fosta guvernare. El a adaugat ca, anul acesta, nu sunt bani pentru cresteri salariale dar ca toti banii din reorganizare si restructurare vor ramane la Sanatate, si poate o parte vor putea fi directionati, daca Ministerul Finantelor va vrea, catre salarii.

Eugen Nicolaescu a mai spus ca, in prezent, se lucreaza la un proiect de salarizare a medicilor.

"Este un colectiv de lucru format de cativa oameni de la minister, cativa medici desemnati de Colegiul Medicilor Bucuresti, am invitat cativa asiguratori, acum facem invitatii la asociatiile de pacienti. Trebuie sa vedem cateva lucruri - daca schimbam statutul medicului, cum il schimbam, pentru ca foarte multi medici asa cum am spus-o si astazi, poate vor sa ramana in continuare angajati ai spitalului. Si atunci, trebuie sa gasim o metoda sa-i evaluam corect, pe ce principii, pe ce criterii, ce valori punem in lege pentru ca cei care fac evaluarea sa nu faca abuzuri. Sa incercam sa cream si un altfel de mecanism al treptelor de salarizare", a explicat ministrul sanatatii, citat de Agerpres.

El a adaugat ca proiectul va putea fi finalizat sub o forma de draft pana in vara, pentru ca apoi sa fie dezbatut public pana in toamna acestui an si dupa aceea sa fie legiferat.

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Vasile Astarastoae, a propus cresterea salariilor medicilor rezidenti ca o metoda de a-i tine pe medici in tara.

"Una din solutii sunt bursele pentru rezidenti, pe care Colegiul Medicilor a propus-o anul trecut, care nu sunt purtatoare de impozite si atunci cresterea este mai mare", a punctat presedintele CMR.

Prof. dr. Astarastoae a evidentiat faptul ca aplicarea pe proiecte europene da posibilitatea ca, in afara bursei venite din fondul statului roman, un medic rezident sa poata primi o bursa in plus.

"Pe an, fondul de salarii pentru rezidenti este de 81 de milioane de euro pentru toti rezidenti, din care 40 de milioane de euro se intorc la stat sub forma de impozite. Transformarea acestui fond de salarii in fond de burse ar dubla in prima instanta salariile. Noi, universitatile, trebuie sa facem un proiect comun si sa aplicam pe POSDRU, asa cum am aplicat pentru doctoranzi, de data aceasta vom aplica pentru rezidenti", a subliniat presedintele CMR.

Reprezentantul medicilor rezidenti, dr. George Gradinariu a evidentiat, in interventia sa, ca medicii pleaca din tara nu numai din cauza salariilor ci si din cauza imaginii, a conditiilor de pregatire, a modului cum sunt tratati in sistemul medical.

El a opinat ca, daca s-ar reusi dublarea salariilor medicilor rezidenti care acum primesc in medie 200 de euro, s-ar putea stopa "exodul medicilor".

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Fondurile-europene_-solutie-pentru-cresterea-veniturilor-medicilor-rezidenti_18594/

lauff lautf laurf