Simpozionul Academician Nicolae Cajal , continuitate si noutate
A opta editie a Simpozionului "Academician Nicolae Cajal" se caracterizeaza atat prin continuitate, cat si prin noutate, a declarat pe 29 martie, pentru Agerpres, prof. dr. Irinel Popescu, presedintele Academiei de Stiinte Medicale.
Potrivit prof. dr. Irinel Popescu, continuitatea a fost reprezentata de aceleasi sectiuni care au fost prezente si in editiile anterioare, in primul rand sectiunea de virusologie, sustinuta de Institutul de Virusologie "Stefan S. Nicolau", unde prof. dr. Nicolae Cajal a lucrat toata viata, sectiunea de oncogenomica sustinuta de Platforma Fundeni si sectiunea de terapii celulare sustinuta de Institutul de Biologie si Patologie Celulara "Nicolae Simionescu".
"La toate cele trei sectiuni au fost lucrari de mare valoare. As sublinia la sectiunea de oncogenomica prezentarile prof. dr. Andrew Zhu, a lui Dan Duda si Florin selaru din SUA despre cancerele de ficat, pancreas si stomac, cu ultimele descoperiri in materie de etiopatogenie, cauze ale acestor cancere si noutati terapeutice. La sesiunea de terapii celulare au fost mai multe lucrari de medicina regenerativa legate de aplicatii ale celulelor stem in regenerarea miocardului dupa infarct, si posibilitatea utilizarii unor terapii celulare in tratamentul cancerului", a detaliat prof. dr. Irinel Popescu.
Irinel Popescu a subliniat ca elementul de noutate este implicarea Academiei de Stiinte Medicale care inca de la deschidere a fost prezenta cu o lucrare a prof. dr. Vlad Ciurea intitulata" Codul lui Michelangelo: Idei noi privind anatomia ascunsa din lucrarile lui Michelangelo".
In cadrul simpozionului au fost lucrari privitoare la noile descoperiri ale genomului. Cercetarile se fac pe baza materialului clinic de la pacientii operati, fiind vorba de cercetarea translationala, a subliniat prof. dr. Irinel Popescu.
''Noi avem lucrari in comun cu cei care au venit la simpozion, unele publicate, altele deja trimise spre publicare, altele in curs de desfasurare. Asta este o buna ocazie sa evaluam stadiul la care am ajuns cu aceste cercetari", a punctat presedintele Academiei de Stiinte Medicale.
La cea de a opta editie a Simpozionului Academician Nicolae Cajal au participat experti nationali si internationali, intre care prof. dr. Bin Tean Teh din Singapore, prof. dr. Dan Duda din SUA, Florin Selaru SUA, dr. Pascal Pineau din Franta, dar si un numar important de studenti.
Colaborari romano-americane in domeniul cecetarii medicale
Prof. dr. Dan Duda, de la Harvard Medical School din Boston colaboreaza de mai multi ani cu Platforma stiintifica de la Institutul Clinic Fundeni, condusa de prof. dr. Irinel Popescu.
"Am inceput colaborarea cu Institutul Clinic Fundeni cu cativa ani in urma, mai exact in urma cu trei ani. In urma unor discutii cu prof. dr. Irinel Popescu, am decis sa demaram acest proiect comun, care va conecta laboratorul domniei sale cu cateva laboratoare din strainatate, cel din Boston, unde activez eu, dar si cu altele. Propriu-zis, acest efort comun inseamna in primul rand antrenarea tinerilor cercetatori in tehnicile pe care le pot aplica acum, cu infrastructura care s-a dezvoltat extraordinar in ultimii ani", a declarat vineri pentru Agerpres prof. dr. Dan Duda.
Acesta a subliniat ca este nevoie de foarte multi bani si de o instruire specifica pentru studiile transnationale pe care prof. dr. Irinel Popescu si echipa sa doresc sa le desfasoare.
"Aportul meu as putea spune ca este unul de consultanta", a spus prof. dr. Dan Duda. In ceea ce priveste noile terapii, el s-a referit la terapia personalizata.
"Incercam sa gasim terapiile specifice pentru fiecare pacient. Studiile genetice din ultima vreme au aratat foarte clar ca, practic, fiecare pacient are boala lui, care trebuie caracterizata atat la nivel genetic, cat si la nivel de organ si tratata cu un tratament specific, ceea ce e o noua viziune asupra tratamentului cancerului. E ceva de ultima ora si in SUA, a patruns si in Romania aceasta idee si este una din directiile de cercetare clare, care coteaza si Romania pe plan international la un nivel competitiv, datorita Bancii de tesuturi pe care prof. dr. Irinel Popescu a reusit s-o realizeze de-a lungul anilor. Exista bazele, cred eu, in Romania pentru un astfel de tip de studiu integrat, care va conduce in viitor la tratamentul personalizat", a explicat prof. dr. Dan Duda.
Faptul ca a aparut criza mondiala, care pune si mai multa presiune pe sistemul medical, face ca bolnavii sa fie tratati in mod tintit pentru fiecare boala, nu empiric, bazat pe date clinice, ceea ce in viitor va reduce costurile, a opinat dr. Dan Duda.
El a facut referire la proiectele care se desfasoara cu laboratorul prof. dr. Irinel Popescu, si anume, cel in domeniul cancerului de pancreas, in colaborare cu o unitate de cercetare din Japonia, printr-un grant care s-a obtinut in Romania si cel din domeniul colangiocarcinomului, o tumora maligna a ficatului.
"Colaborarea mea a fost pe anumite studii, care sunt desfasurate aici, la Bucuresti, prin care incercam sa separam tipurile de boala pe anumite mutatii genetice pentru a personaliza terapiile. Sunt cateva linii de cercetare pe care le derulam in ultima perioada. Cancerul de ficat este o boala foarte dificil de tratat cand ajunge in faze avansate si liniile de cercetare sunt destul de clare. Din pacate, in ultimii doi ani marea majoritate a cercetarilor au esuat, ceea ce pune o presiune pe o viziune mai integrata a bolii, a organelor, nu numai tintirea unor celule sau rezecarea unor parti de tumora, o viziune mai integrata a bolii pe care incercam sa o punem in aplicare cu prof. Zhu, care este directorul programului de cercetare din departamentul nostru. Personalizarea tratamentului va aduce un beneficiu substantial", a evidentiat prof. dr. Dan Duda.
Sursa: PaginaMedicala.ro