Imprimare

Ministerul sanatatii suspenda exporturile paralele de citostatice

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat suspendarea pana la sfarsitul anului a activitatilor de export paralel pentru medicamentele oncologice monitorizate, postate pe site-ul ministerului.

Decizia, care se va concretiza printr-un ordin de ministru, a fost luata pentru a preveni discontinuitati in asigurarea tratamentelor pentru bolnavii de cancer.

„Programul de oncologie este una dintre prioritatile noastre, dar corectitudinea ii deranjeaza pe unii si atunci ne intalnim cu mai multe obstacole decat in mod normal. Am dovedit transparenta, sinceritate, am infruntat greutatile in reformarea sistemului”, a declarat ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu intr-o conferinta de presa.

De asemenea, Ministerul Sanatatii  va monitoriza, zilnic, consumul stocurilor de medicamente la nivelul spitalelor.

In cadrul conferintei de presa, ministrul a subliniat faptul ca Unifarm SA a demarat, imediat dupa primirea celor 800.000 de euro de la Guvern, proceduri de achizitie in regim de urgenta pentru achizitionarea acestor produse deficitare.

In plus, conform Contractului Cadru si a Hotararii de Guvern privind Programele Nationale de Sanatate, ministrul sanatatii a spus ca toate medicamentele care au pretul cel mai mic si pentru care pacientul nu plateste nimic, trebuie sa fie asigurate in procent de minim 50% din necesarul pietei de catre producator.

Suspendarea exporturilor paralele este o masura temporara ce e bine sa fie luata in situatii exceptionale, a declarat Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM pentru PaginaMedicala.ro. El a reamintit faptul ca si Grecia a luat astfel de masuri, timp de 6 luni.

"Acest fenomen (exportul paralel, n.r.) este generat de pretul foarte mic pe care le au unele medicamente in tari ca Romania sau Grecia. Din aceasta cauza, medicamentele sunt cumparate din aceste tari si revandute in tari unde au un pret mai mare. Fenomenul afecteaza in mod dramatic accesul populatiei la medicamente", explica Dan Zaharescu.

Interzicerea totala pe durata lunga nu este posibila, dar pe durate scurte, pentru anumite medicamente care reprezinta deficiente in tara, poti aplica astfel de masura, a explicat secretarul de stat in ministerul Sanatatii, Raed Arafat, la TVR, subliniind ca este o masura foarte buna. Ce s-a facut acum este un pas extrem de important pentru a tine sub control situatia citostaticelor, a precizat Arafat.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ministerul-sanatatii-suspenda-exporturile-paralele-de-citostatice_18606/

lauff lautf laurf