Program de formare profesionala in domeniul medierii sanitare
In perioada 25-29 martie 2013, s-a desfasurat la Piatra Neamt ultimul modul de formare din cadrul programului de calificare in meseria de mediator sanitar pentru 100 de femei, provenite din 100 de comunitati in care traiesc persoane de etnie roma.
Aceste cursuri de calificare, autorizate de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari – ANC, reprezinta primul program de formare pentru mediatorii sanitari, care urmeaza noul standard ocupational, adaptat la contextul descentralizarii serviciilor de sanatate publica. Programul a fost organizat de Centrul Romilor pentru Politici de Sanatate – SASTIPEN.
Pe parcursul celor opt luni de pregatire, participantele au fost familiarizate cu notiuni de lucru in comunitate, cu notiuni de baza din sfera sanatatii, dobandind abilitati si cunostinte utile atat pentru abordarea problemelor medico-sociale cu care se confrunta membrii comunitatii, cat si pentru ameliorarea modalitatii de relationare cu reprezentantii institutiilor locale.
Acest eveniment face parte din cadrul proiectului „Programul de Mediere Sanitara: Oportunitate de crestere a ratei de ocupare in randul femeilor rome” si este implementat in parteneriat cu Institutul National de Sanatate Publica.
Proiectul se desfasoara in perioada 1 ianuarie 2011 – 31 decembrie 2013 si este co-finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritara 6, Domeniul Major de Interventie 6.3.
Obiectivul principal il constituie cresterea ratei de ocupare in randul femeilor rome si facilitarea accesului acestora pe piata muncii in scopul evitarii excluziunii sociale si crearii unei societati bazate pe principiul egalitatii de sanse.
Proiectul va fi implementat in cele opt regiuni ale tarii: Nord-Est, Nord-Vest, Centru, Vest, Sud-Vest Oltenia, Sud Muntenia, Sud-Est si Bucuresti-Ilfov.
In ceea ce priveste grupurile tinta, proiectul se adreseaza unui numar de 788 femei rome, in vederea cresterii participarii lor pe piata muncii, dat fiind faptul ca acestea prezinta un risc ridicat de excluziune sociala. Un alt grup tinta vizat este reprezentat de manageri ai autoritatilor publice centrale (41 persoane) si personal din autoritatile publice centrale si locale (100 persoane), prin dezvoltarea unor parteneriate care sa conduca la cresterea ratei de ocupare a mediatorilor sanitari, precum si la implementarea si imbunatatirea politicilor de sanatate publica adresate comunitatilor cu romi in contextul descentralizarii.
Ca urmare a implementarii proiectului se asteapta urmatoarele rezultate:
- dezvoltarea unui Centru de Formare si Certificare a Mediatorilor Sanitari care sa contribuie la cresterea ratei de ocupare a femeilor rome, bazat pe principiul egalitatii de sanse;
- implementarea unei Unitati de Asistenta Tehnica, Monitorizare si Evaluare a activitatii mediatorilor sanitari, care sa contribuie la mentinerea pe piata fortei de munca a unui numar de cca 650 de femei rome active in programul de mediere sanitara;
- pregatirea a 100 de femei rome, provenite din comunitatile care nu beneficiaza de programul de mediere sanitara, formate si angajate in pozitia de mediatori sanitari de catre autoritatile locale in contextul descentralizarii serviciilor de sanatate.
Autor: Max Constantinescu
Sursa: PaginaMedicala.ro