O noua lege a salarizarii medicilor, in pregatire la Ministerul Sanatatii
Ministerul Sanatatii elaboreaza in prezent un proiect de lege pentru schimbarea sistemului de plata a medicilor, ce va avea printre criterii fundamentale competenta si performanta cadrelor medicale, a anuntat ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, la lansarea campaniei "De profesie: medic in Romania".
"Probabil la sfârsitul lunii mai inceputul lunii iunie va fi gata forma finala si apoi sa fie supusa dezbaterii publice'', a adaugat ministrul Nicolaescu.
Un semnal de alarma: exodul personalului medical
Exodul personalului medical din tara afecteaza starea de sanatate a romanilor pe termen lung si are consecinte severe asupra economiei nationale, sunt de parere oamenii de afaceri.
Ingrijorati de acest fenomen, reprezentantii mediului economic si-au propus sa intervina prin lansarea campaniei ”De profesie: medic in Romania”. Aceasta are ca obiectiv cresterea numarului de medici in tara la mia de locuitori de la 2,4 la 2,6 pana in 2015.
Potrivit initiatorilor campaniei, membrii Consiliului Investitorilor Straini (FIC), acest obiectiv poate fi atins doar prin implicarea tuturor actorilor importanti din sistem. De aceea , FIC, prin Grupul de Lucru pentru Sanatate, propune crearea unei coalitii intre mediul de afaceri si autoritati pentru a genera un set de actiuni care sa contribuie la reducerea migratiei medicilor si care sa sustina reformarea sistemului de management al resurselor umane din sistemul de sanatate.
Datele culese si analizate de FIC, prin Grupul de Lucru pe Sanatate, sunt ingrijoratoare:
- la fiecare 5 ore un medic roman pleaca din tara;
- din 2007 pana in prezent, aproximativ 14.000 de medici romani au ales sa profeseze in alta tara;
- numai anul trecut au plecat din Romania mai mult de 2.400 de specialisti ;
- Romania are o rata a migratiei doctorilor de 9% in timp ce media europeana este de 2,5%, potrivit datelor CMR;
- 64% dintre studentii uneia dintre cele mai mari universitati de medicina din Romania, respectiv 60% dintre medici intentioneaza sa paraseasca tara, potrivit unor studii ale FIC si CMR.
Motivele pentru care tinerii medici aleg sa plece si sa profeseze medicina in alta tara sunt legate de lipsa respectului pentru profesie, dificultatile financiare si lipsa oportunitatilor de educatie si perfectionare pe care le au in Romania, asa cum se arata intr-un studiu realizat in 2012 de catre ISRA Center.
Reactia autoritatilor
Conform studiului ”Conditia medicului in Romania” realizat de CMR in 2011, 58,46% dintre medicii din Romania sunt profund nemultumiti de nivelul salarizarii, iar 25,52% s-au declarat nemultumiti. In acelasi timp, studiul arata ca foarte multumiti de salariu sunt 0.30% dintre medicii romani.
De aceea, in primul rand se au in vedere masuri pentru schimbarea sistemului de salarizare al cadrelor medicale.
La lansarea campaniei, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a afirmat ca in grila de salarizare bugetara medicii erau in ultima treime şi face eforturi sa schimbe acest lucru. Ministrul muncii a subliniat ca salarizarea medicilor ar trebui sa tina cont de performanta.
"Dacă pui un medic in ultima treime a grilei de salarizare inseamnă ca acea categorie nu se bucura de respectul societatii", a spus Campeanu.
Potrivit acesteia, problemele nu se referă numai la salarizare, ci si la dotarea din spitale si conditiile in care medicii lucreaza.
Cu acelasi prilej, ministrul sanatatii a anuntat ca pregateste un proiect de lege pentru schimbarea sistemului de salarizare a medicilor, care ar putea intra in dezbatere publica la jumatatea anului. Pe de alta parte, in opinia ministrului, una dintre problemele din sistem este si perceptia asupra profesiei medicale, ce trebuie schimbata, iar medicii trebuie incurajati, trebuie sprijiniti de societate.
In ceea ce priveste tinerii medici, rezidentii, se au in vedere, asa cum a propus ministrul delegat Mihnea Costiu, posibilitati de accesare a fondurilor europene.
Migratie externa, migratie interna
Cel care a tras de mult timp semnalul de alarma in ceea ce priveste exodul medicilor, presedintele CMR, prof dr Vasile Astarastoae, a apreciat proiectul lansat de FIC.
"Este un proiect ce face politici intersectoriale si introduce in Romania o alta cultura corporatista, E un proiect ce insista pe respect, demnitate si etica", a declarat prof.dr. Astatrastoae.
Presedintele CMR a subliniat faptul ca in Romania, in acest moment, profeseaza 39.896 de medici si a atras atentia ca migratia externa e insotita de un alt fenomen, migratia interna, din rural in urban. "Avem 46% din populatie in mediul rural, unde profeseaza doar 11% dintre medicii din Romania", a spus prof dr Astarastoae.
Judetele cele mai afectate de lipsa medicilor specialisti sunt, potrivit Colegiului Medicilor din Romania, Calarasi si Giurgiu, care au 1 medic la 1.000 de locuitori, urmate de Ialomita (cu 1,1 medici la 1.000 locuitori) si Tulcea (cu 1,2 medici la 1.000 de locuitori).
Apreciind initiativele privind modificarea grilelor de salarizare, presedintele CMR s-a opus insa "legarii de glia e medicilor", prin impunerea unei perioade obligatorii de practica in tara dupa terminarea studiilor.
Proiecte ce se vor desfasura in campania "De profesie: medic in Romania"
Sub umbrela campaniei ”De profesie: medic in Romania” vor fi derulate proiecte care sa raspunda nevoilor medicilor din Romania si care sa contribuie la atingerea obiectivului de stopare a exodului medical si, totodata, de atragere a medicilor in Romania.
Primul proiect lansat in cadrul campaniei are ca obiectiv cresterea reputatiei medicilor. Pornind de la nevoia medicilor de a fi recunoscuti si respectati ca profesionisti, primul proiect va prezenta in perioada urmatoare povesti ale tinerilor medici care au acceptat provocarile sistemului si au ales sa profeseze in Romania.
...Sursa: PaginaMedicala.ro