Imprimare

Centre de excelenta in diagnosticul malformatiilor fetale, in Timisoara si Varset

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Timisoara este lider de proiect intr-o colaborare medicala cu Serbia, prin care se urmareste "Dezvoltarea unui sistem regional transfrontalier de centre medicale de excelenta pentru imbunatatirea diagnosticului antenatal al malformatiilor fetale in aria Timisoara-Varset", transmite Agerpres.

Potrivit primarului Nicolae Robu, care a semnat pe 2 aprilie cu partenerii sarbi contractul de finantare al proiectului, realizarea investitiei depaseste doua milioane de euro si se face cu bani din fonduri nerambursabile, prin Programul IPA de cooperare transfrontaliera Romania-Serbia.

"Din acesti bani, peste 1,9 milioane de euro sunt fonduri nerambursabile. Partii romane, care este lider de proiect, prin sectia de Obstretica-ginecologie a Spitalului Municipal de Urgenta Timisoara, ii revine un cuantum de peste 1,5 milioane de euro, din care trebuie sa plateasca 2% , restul fiind sustinut din fondurile nerambursabile, iar partea sarba beneficiaza de circa 500.000 de euro, din care 425.000 de euro sunt finantari nerambursabile', a declarat Nicolae Robu intr-o conferinta de presa.

Reprezentantii municipalitatii timisorene sustin ca apropierea geografica a oraselor Timisoara si Varset permite utilizarea integrata a infrastructurii de asistenta medicala si pentru aceasta este nevoie de initierea unor colaborari bilaterale, de sprijin pentru initiative comune, inclusiv cooperare intre cei doi furnizori de servicii de sanatate.

Aceasta presupune armonizarea achizitionarii si folosirii de echipamente medicale, planificarea infrastructurii comune de cercetare, crearea de retele online, crearea unui sistem online comun in domeniul diagnosticarii si coordonarii pacientilor.

Ca obiective de ordin general ale proiectului, Robu a enumerat: dezvoltarea unui sistem regional transfrontalier de centre medicale de excelenta in domeniu, asigurarea unei dezvoltari socio-economice echilibrate si imbunatatirea calitatii vietii locuitorilor din zona Timisoara-Varset, cresterea calitatii actului medical prin cresterea competentelor si abilitatilor personalului medical implicat si cresterea nivelului de educatie pentru sanatate al populatiei.

Centrul de la Timisoara va beneficia de modernizarea unei constructii P+1E. Pentru dotare se va achizitiona aparatura super-performanta: ecografe 3D si 4D, procesor de tesuturi, aparat automat de colorare, aparat de biochimie, spectrofotometru.

Se va implementa si un sistem de cercetare comun pentru malformatii fetale, dar si asupra cauzelor aparitiei acestora, elaborandu-se si un plan comun de actiune.

Malformatiile congenitale (defecte la nastere) sunt anomalii de functionare ale organismului, morfologice sau metabolice, prezente la nastere sau in prima perioada de viata a copilului. Apar cu o frecventa de 2-3% din totalitatea nasterilor si sunt cauzate fie de materialul genetic al parintilor, direct sau prin mutatii genice, fie sub actiunea unor factori din mediul exterior, numiti teratogeni.

Spitalul de Copii "Louis Turcanu" din Timisoara a dezvoltat un proiect similar cu Ungaria, pentru prevenire si tratare a bolilor genetice rare invalidante inca in perioada prenatala, in proiect fiind atrasi aproape un milion de euro.

Gravidele insarcinate in 8-10 saptamani sau 14-16 saptamani se pot adresa medicilor pentru depistarea precoce a unor astfel de boli, precum hemofilia, talasemia, mucoviscidoza, hipotiroidismul congenital sau sindromul Down, care pot impieta invalidant viata copiilor.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Centre-de-excelenta-in-diagnosticul-malformatiilor-fetale_-in-Timisoara-si-Varset_18615/

lauff lautf laurf