Centru de cercetare in imagistica, inaugurat pe Platforma Magurele
Depistarea si tratamentul cancerului vor fi mai ieftine si mai accesibile romanilor prin activitatea ce se va desfasura la Centrului de Cercetare Radiofarmaceutica de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" Magurele, inaugurat pe 3 aprilie.
Centrul este destinat imagisticii si tratamentului prin tehnologia PET (Positron Emission Tomography) si are ca scop dezvoltarea de noi radiotrasori pentru imagistica PET si radioterapia tintita.
"Imagistica PET, prin emisie de pozitroni, este acea tehnica care utilizeaza substante radioactive, trasori radioactivi, desigur, in cantitati mici; acestea se injecteaza unui pacient cu diverse patologii, urmand ca trasorul sa se fixeze la locul tumorii, de unde sa furnizeze imagini. Imaginile sunt prelucrate (...) si aduc informatii utile despre localizarea tumorii, despre stadiu (...) si, ce este mai important, imaginile (...) se pot obtine inainte sa se produca orice modificari morfologice. Asta inseamna ca vorbim de imagini functionale inainte ca o boala sa apara, sa dea anumite simptome, imagistica PET poate fi cea care detecteaza, deci putem vorbi de diagnostic precoce", a declarat cercetatoarea Dana Niculae, sefa Departamentului Radioizotopi si Metrologia Radiatiilor, citata de Agerpres.
Ea a precizat ca acest centru se adreseaza in primul rand compusilor destinati imagisticii, ceea ce inseamna diagnostic, insa, intr-o etapa ulterioara, se vor concentra si pe produse destinate tratamentului.
"Izotopii de viata scurta - timpul de injumatatire este de doua ore - (...) vor fi produsi la noi intr-un echipament care se numeste ciclotron. in prezent sunt adusi din Ungaria, dar exista foarte putine centre in Romania unde sunt folositi, tocmai pentru ca sunt adusi de la o distanta mare raportat la timpul lor de viata. (...) De aceea nici nu s-a dezvoltat imagistica PET la noi in tara. Imagistica PET, o scanare prin PET in Romania costa undeva intre 1.000 si 1.300 de euro, este mai scump decat afara, unde ajunge si la 800 de euro pe pacient. E greu sa va spun de pe acum la ce preturi o sa le putem pune pe piata, dar in mod cert sumele sunt mult sub ceea ce se practica in afara", a spus cercetatoarea.
Aceasta a adaugat ca mai este nevoie de autorizari de instalare, de functionare si de la Agentia Nationala a Medicamentului pana la producerea acestor izotopi, estimand ca pana la sfarsitul anului - inceputul anului viitor, centrul poate deveni functional.
"Conferinta organizata astazi si faptul ca se deschide un centru in care se pot prepara anumiti izotopi care pot fi aplicati in medicina este un pas inainte si inchide putin prapastia care exista pentru pacientul roman care trebuia sa plece in strainatate pentru anumite investigatii. Deci la ora actuala i se ofera acasa aceste posibilitati de diagnostic, de terapie si de supraveghere a terapiei", a precizat profesorul Ion-Christian Chiricuta, managerul medical al centrului de Radioterapie Amethyst.
El a spus ca se ofera si alte facilitati de terapie, avand acum un diagnostic mult mai precis, dar a vorbit si despre preventia cancerului.
"Eu cred ca preventia trebuie facuta in capul oamenilor, si anume, daca va uitati in Romania cati oameni fumeaza si nu-si controleaza acest viciu, acest lucru costa foarte mult si Romania este pe locul intai la mortalitatea de cancer pulmonar. Parintii fumeaza langa copii, parintii fumeaza in masini cu geamurile inchise, parintii fumeaza in cofetarii, la locuri de joaca, eu cred ca aici este un potential care trebuie exploatat. E cel mai ieftin, preventia prin nefumat, nebaut, facut sport si avut grija de sanatatea ta si a celor din jur", a apreciat Ion-Christian Chiricuta.
Potrivit acestuia, este nevoie de aceasta metoda in primul rand intr-un diagnostic al unei boli care intra intr-o faza clinica de leziune minimala iar aceste investigatii ajuta la depistarea tumorii inainte ca aceasta sa produca modificari morfologice.
In cadrul intalnirii au fost prezentate cele mai noi realizari in domeniul cercetarii radiofarmaceuticelor destinate diagnosticului cancerului si altor patologii cu impact mare asupra populatiei.
Printre invitati, alaturi de academicieni, profesori si cercetatori vor sustine prezentari, in perioada 3-5 aprilie, prof. John Mercer (Cross Cancer Institute Edmonton, Canada), prof. Clemens Decristoforo (Spitalul Universitar Innsbruck, Austria si coordonator pentru radiofarmacie al Asociatiei Europene de Medicina Nucleara) si dr. Stefano Boschi (Centrul de Medicina Nucleara, Bologna, Italia).
Din Comitetul stiintific mai fac parte prof. dr. Nicolae Victor Zamfir, directorul general al Institutului "Horia Hulubei", si prof. dr. Rodica Anghel, managerul Institutului Oncologic "Prof. Dr. Al. Trestioreanu" din Bucuresti.
Noul centru dispune de echipamente moderne, compatibile cu reglementarile europene privind prepararea de radiofarmaceutice pentru administrare umana: ciclotron, echipamente de radiochimie, celule fierbinti si module de sinteza automatizate.
Radioizotopii sunt produsi intr-un ciclotron, prin bombardarea cu fascicule de protoni accelerati in camp magnetic a unor tinte. Din acestea se extrag radioizotopii emitatori de pozitroni, care ulterior sunt legati chimic de molecule cu activitate biologica.
Injectate in organismul uman, aceste constructii moleculare sunt captate selectiv de un organ sau proces patologic iar radiatiile emise din interiorul corpului sunt transformate in imagini tridimensionale cu o rezolutie milimetrica, care aduc informatii despre localizarea si dimensiunea tumorala, ajutand la diagnosticare si stadializare.
Tehnica imagistica denumita PET (tomografie prin emisie de pozitroni) permite diagnosticul precoce al cancerului, bolilor neurodegenerative si cardiovasculare, aducand imagini functionale ale unui proces patologic chiar inainte sa apara modificari morfologice.
Echipa de cercetare formata din radiochimisti, fizicieni, farmacisti, biochimisti si ingineri va contribui la dezvoltarea domeniului radiofarmaciei in Romania prin colaborari cu centre similare din Europa, SUA si Canada si prin realizarea de proiecte castigate prin competitie din programe nationale si europene de cercetare finantate de IAEA, UE sau Ministerul Educatiei Nationale.
Sursa: PaginaMedicala.ro