Imprimare

Premiera in cercetarea romaneasca: transplantul experimental de telocite

Adaugat in Stiri din domeniul medical

O premiera deosebit de importanta in cercetarea romaneasca, transplantul de telocite, experiment efectuat in laborator de echipa de cercetatori de la Institutul Victor babes Bucuresti, a fost anuntata in cadrul Congresului international ce are ca tema regenerarea organelor.

Congresul International  reuneste cea de-a sasea conferinta a Asociatiei Internationale de Neurorestauratologie (IANR) si cea de-a zecea conferinta a Colegiului Global de Neuroprotectie si Neuroregenerare (GCNN) si se desfasoara incepand din 4 aprilie si pana pe 7 aprilie, la Hotel Intercontinental-Bucuresti.

Cu acest prilej, sunt prezenti la Bucuresti cercetatori din SUA, China, India, Europa, dar si zone emergente din America de Sud (Argentina) sau Orientul Mijlociu.

Programul include prezentarea unor rezultate si opinii ale numeroaselor grupuri de cercetare in restauratologie. Acestora li se adauga sectiuni clinice, in care sunt expuse rezultatele existente, menite sa mai clarifice cateva din necunoscutele utilizarii acestei resurse terapeutice. De asemenea, un spatiu important este alocat ingineriei de tesuturi si organe. Este vorba de o importanta resursa terapeutica, de reconstruire a organului din surse biologice proprii.

Organizator este Societatea pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN), presedintele Congresului fiind prof. Dafin Muresanu (vicepresedinte IANR, presedinte SSNN).

“Sper ca aceasta conferinta de la Bucuresti sa fie un catalizator si pentru colaborarile interne. Ne dorim sa fie un forum de discutie, o platforma potentiala pentru colaborarile viitoare. Referitor la cei care prezinta in aceste zile noile rezultate in domeniu, as mentiona grupul profesorului Raymund Horch, din Erlangen,cu preocupari avansate in ingineria tisulara. Ar trebui apoi sa mentionam grupul profesorului Hongyun Huang, printre primii din lume care au comunicat rezultate clinice in terapii cu celule stem la bolnavi cu patologie neurologica; grupul sau a fost, la inceput, unul controversat. As mentiona apoi grupurile mari din SUA – Milan Dimitrijevic, un pionier al domeniului, Michael Chopp, William Slikker. Mai sunt, intr-o scurta enumerare, cercetatori importanti din Canada, Italia, Germania, Rusia, Iordania, Argentina, Iran, Grecia”, a declarat prof. Dafin Muresanu.

In ceea ce priveste cercetarea romaneasca, presedintele Congresului spune ca este important ca Romania sa se deschida mai mult catre aceasta cercetare de varf, sa fie un bun partener pentru marile grupuri de cercetare.

“Cred ca tara noastra are un potential ridicat, dar ceea ce ne lipseste – si am putut constata adesea – este comunicarea. De prea multe ori ne plangem ca nu avem resurse. E adevarat, nu avem resursele financiare pe care ni le dorim, dar exisa centre cu dotari foarte bune. Ma refer aici nu numai la centrele de cercetare medicala cat si la cele din domenii ca fizica avansata, chimia, biochimia, biologia. Sunt centre dotate, de-a lungul anilor, pe baza granturilor castigate", a precizat prof dr Muresanu.

"Cred ca principala noastra problema, astazi, este una de comunicare. De multe ori, grupuri din cadrul aceleiasi universitati, nu isi cunosc reciproc preocuparile. Sper ca aceasta reuniune sa starneasca interesul cercetatorilor romani, pentru ca exista, in mai toate centrele universitare, grupuri cu preocupari in domeniu, din diverse specialitati, chiar mai mult in alte specialitati decat in neurologie”, a mai adaugat Dafin Muresanu.

O premiera romaneasca: primul transplant de telocite

In cadrul Congresului, s-a anuntat ca recent, in laboratoarele Institutului “Victor Babes”, sub conducerea acad. Laurentiu M. Popescu a fost realizat, in premiera in Romania, primul transplant cu telocite si celule stem in cordul infarctizat experimental.

Prin acest experiment se doreste demonstrarea rolului de liant si de suport al telocitelor pentru celulele stem si, in consecinta efectul de tandem telocit-celula stem intr-o posibila solutie terapeutica pentru boli grave precum infarctul sau bolile degenerative ale sistemului nervos. Rezultatele experimentului vor fi anuntate saptamana viitoare.

In zilele de 5-6 aprilie, va fi organizat si un Simpozion International dedicat telocitelor, celule stromale descoperite de echipa de cercetatori de la Institutul “Victor Babes”, condusa de acad. Laurentiu M. Popescu.

“Nu mai reprezinta de foarte multa vreme un secret faptul ca medicina regenerativa este medicina viitorului si dincolo de investitiile de miliarde de dolari care se fac anual in acest domeniu in tari precum China sau USA, evenimentul tematic organizat acum la Bucuresti confirma inca o data ca medicina romaneasca, prin cercetarea fundamentala, ramane pe harta stiintifica mondiala “ a declarat acad. prof.dr. Laurentiu M. Popescu.

La acest eveniment, va fi prezent si seful echipei de specialisti chinezi care a realizat primul transplant experimental cu Telocite, Profesorul DQ Cai, director, Key Laboratory for Regeneration Medicine, Ji Nan University din Canton(Guangzhou) China.

Cu acest prilej vor fi anuntate progresele facute in ceea ce priveste Telocitele, realizarea, in premiera, in Romania a unui transplant cu telocite si celule stem, dar si noi posibile parteneriate cu China.

Experimentul realizat de Profesorul DQ Cai este axat strict pe izolarea cardiaca a telocitelor si transplantul lor in inima post infarct miocardic. Rezultatele acestui transplant au aratat o imbunatatire clara a performantelor inimii bolnave, prin cresterea fractiei de ejectie a cordului cu 30%.

La Simpozionul international dedicat Telocitelor vor mai participa cercetatori din Japonia, Canada, Germania, Italia, Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Spania si Serbia.

 

 

 


 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Premiera-in-cercetarea-romaneasca_-transplantul-experimental-de-telocite_18621/

lauff lautf laurf