Imprimare

Cercetatorii americani testeaza un vaccin pentru cancerul ovarian in faza avansata

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cercetatorii americani au creat un vaccin experimental impotriva cancerului ovarian in stare avansata, principiul acestui antidot fiind determinarea unui raspuns al sistemului imunitar impotriva tumorii folosind celule create chiar din tumoarea pacientilor, se arata intr-un raport prezentat sambata la reuniunea anuala de la Washington a Asociatiei Americane de Cercetare a Cancerului (American Association for Cancer Research), acest nou tratament incluzand o terapie in doi pasi ce implica celulele dendritice si celulele

In prima etapa a procesului de creare a vaccinului cercetatorii au izolat celule imune din sangele pacientilor, denumite celule dendritice. Ulterior, au fost realizate vaccinuri individuale prin expunerea celulelor dendritice ale fiecarui pacient la propriul tesut tumoral care a fost prelevat in urma unei interventii chirurgicale.

Potrivit raportului, in timpul testelor efectuate de Universitatea din Pennsylvania pe 31 de femei care aveau cancer ovarian in stadiile 3 sau 4, vaccinul a determinat un raspuns pozitiv la 19 dintre ele, sistemul lor imunitar dezvoltand un raspuns antitumoral.

Dintre cele 19 paciente care au raspuns la acest tratament, 8 nu mai aveau o tumora detectabila la sfarsitul perioadei de cercetare si au urmat mai departe un tratament de intretinere cu acest vaccin, iar la una dintre ele s-a constatat o remisie completa a bolii dupa 42 de luni de tratament.

In cazul a 11 paciente care au raspuns la tratamentul cu respectivul vaccin, dar care inca mai aveau in organism reziduuri tumorale, s-a trecut la urmatoarea etapa a imunoterapiei, si anume la tratamentul cu celule T.

In acest stadiu, s-au prelevat din sangele lor celule T care au fost stimulate in laborator si apoi reinjectate in persoanele bolnave. Intrucat aceste celule T au fost deja educate de vaccinul cu celule dendritice sa atace celulele tumorii, noul transfer de celule T a amplificat raspunsul antitumoral al sistemului imunitar. La 7 dintre cele 11 femei boala s-a stabilizat, iar una s-a vindecat complet.

Ambele tratamente au fost insotite de administrarea de bevacizumab, un medicament ce controleaza cresterea vaselor de sange. Acest experiment deschide posibilitatea unor noi optiuni de tratament in care sa se combine diferite terapii.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Cercetatorii-americani-testeaza-un-vaccin-pentru-cancerul-ovarian-in-faza-avansata_18632/

lauff lautf laurf