Adictologia, o noua specialitate ce ar putea fi infiintata si in Romania
Medici oradeni de renume, printre care trei fosti ministri ai Sanatatii, si din alte centre universitare din tara, alaturi de invitati unguri, au discutat sambata, 6 aprilie, despre oportunitatea infiiniarii unei noi specializari medicale, adictologia, si infiintarea unei sectii specializate la Spitalul Clinic Judetean din Oradea, pe baza si cu sprijinul experientei medicilor din Ungaria.
Discuitile au fost demarate in cadrul Conferintei internationale 'Medicul si societatea', ce are loc in 5 si 6 aprilie la Primaria Oradea, unde a fost invitat doctorul ungur (nascut in Oradea) Csorba Jozsef, sef de seciie la Spitalul 'Nyro Gyula' din Budapesta, presedintele Societatii Harm Reduction din Ungaria, transmite Agerpres.
Proiectul de infiintare a sectiei de adictologie la Spitalul Judeiean din Oradea, posibil si in alte spitale din iara, este motivat, in opinia specialistilor, de numarul crescand al bolnavilor cu probleme de adictie (alcool, droguri, toxicomanie), dar si alte tipuri de adictie (jocuri de noroc, moda, calculator etc.).
"Practic, este o necesitate medicala sa se infiinieze o sectie de adictologie intr-un oras atat de mare, cu clinica medicala universitara. Am putea spune ca Ungaria are un avans de cativa ani, deoarece am inceput un pic mai repede, pentru ca si problema drogurilor a inceput mai repede in Ungaria", a declarat, pentru Agerpres, dr. Csorba.
In opinia acestuia, s-ar putea realiza schimburi de informatii si experienta intre medicii romani si cei unguri, la Budapesta, la Gyor sau la Debretin, ca sa se vada cum functioneaza acolo serviciul de ambulanta pentru bolnavii toxicomani, o sectie de tratament sau o sectie de post-cura, dar si cum functioneaza sistemul social pentru acesti bolnavi.
Este necesar si un sistem de educatie pe teme de adictologie pentru medici, asistente medicale, psihologi si asistenti sociali, medicii psihiatri urmand sa se supraspecializeze pe tema adictologiei.
In ce priveste legislaiia, chestorul de politie Pavel Abraham a declarat, pentru Agerpres, ca ar trebui facuta o schimbare fundamentala, demarata de el in 2005, prin desprinderea adictologiei de psihiatrie, acestea fiind separate si in alte tari din Europa. Chiar daca Agentia Nationala de Antidrog a trimis, in 2005, la specializare 50 de medici romani, la Lyon si Munchen, si au facut cursurile, actiunea nu a fost inca finalizata.
"Este o necesitate stringenta pentru a demara procedura de constituire a ramurii medicale 'adictologie', complexa. In Germania, in Franta, Marea Britanie sau SUA, acest domeniu este foarte consolidat', a precizat prof. univ. Abraham.
Conferinta internationala 'Medicul si societatea', organizata vineri si sambata de Fundatia pentru Sanatate, impreuna Asociatia SARTISS si Colegiul Medicilor Bihor, a reunit, in sala mare a Primariei Oradea, medici de renume din Oradea, trei fosti ministri ai Sanatatii - Mircea Cinteza, Cseke Attila si Ritli Ladislau -, invitaii din alte centre universitare din tara si Ungaria, care au prezentat diverse teme de specialitate, impreuna cu sociologi si economisti, despre relatia dintre medic si societate.
Sursa: PaginaMedicala.ro