Imprimare

(P) Identificarea electronica creste acuratetea in servicii medicale

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Erorile, fie ele de identificare probe, pacienti sau tratamente, nu au loc in sectorul medical. Si totusi, a gresi e omeneste. Atata timp cat operatorii sunt oameni, vor continua sa existe. Nu sunt putine cazurile in care sunt efectuate interventii chirurgicale asupra altor pacienti, sau tratamentele sunt administrate gresit.

Tehnologia ofera o solutie practica la aceasta problema: identificare electronica. Poate fi aplicata pentru pacienti, probe de laborator, medicamente, retete etc. Prin utilizarea codurilor de bare si a unui cititor, fiecare entitate poate fi identificata unic, corect.

Avantajul? Pe langa reducerea erorilor, ai acces instant la informatii despre trasabilitatea respectivei entitati.

Exista deja sisteme de identificare electronica, utilizate la nivel national: reteta electronica si Cardul Electronic de Asigurari de Sanatate (C.E.A.S). Pe langa acestea, utilizarea identificarii electronice la nivel de spital duce la cresterea acuratetii in servicii medicale.
 
In practica, in cazul pacientului, poate fi vizualizata sectia la care a fost internat, patul, trimiterea, medicamentele administrate si ora, medic curant, proceduri administrate etc. Cum este posibil?
Identificarea electronica incepe cu prezentarea pacientului la spital. Este scanat buletinul sau cartea de identitate, datele fiind preluate automat. Acest pas elimina situatiile in care acelasi pacient este inregistrat de mai multe ori si reduce timpul de preluare a datelor. Acelasi procedeu este realizat pentru Cardul Electronic de Asigurari de Sanatate.

Pacientul primeste la internare o bratara cu un cod unic pe prezentare, prin a carei scanare se va face identificarea lui pe parcursul spitalizarii. Toate resursele implicate in episodul medical vor fi alocate pe codul de prezentare, calculul costului de spitalizare pornind de la aceasta evidenta.
 
In cazul probelor de laborator, acestea sunt etichetate cu un cod unic, corelat in aplicatia medicala cu pacientul si codul de prezentare. In acest fel, poate fi urmarita proba in fiecare stadiu, sunt identificate usor persoanele care au lucrat pe ea, data, ora, consum de materiale aferente si alte detalii referitoare la proces.

Daca identificatoarele electronice sunt conectate la o aplicatie integrata de software medical, pot fi facute mai multe legaturi. Concret, medicul curant va vedea rezultatul analizei direct in dosarul electronic al pacientului. Proba va aparea corelata cu o anumita spitalizare, o data si o ora si va putea face obiectul unei analize comparativa pe rezultatele obtinute in timp, de catre acelasi pacient.
 
In cazul medicamentelor, este o practica curenta identificarea lor electronica in farmaciile cu circuit deschis, pentru: cautare, vizualizare pret, vanzare, descarcare din gestiune etc. Utilizarea acestui sistem si in farmaciile cu circuit inchis din spital contribuie la trasabilitatea medicamentelor si a termenului de expirare. Descarcarea medicamentelor din gestiune se face pe masura administrarii, urmand ca informatia sa ramana in Dosarul Electronic al Pacientului.
 
Pentru detalii, intra pe www.dedalus-teamnet.ro si descarca prezentarea.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/_P_-Identificarea-electronica-creste-acuratetea-in-servicii-medicale_18635/

lauff lautf laurf