Imprimare

Organizatiile medicilor de familie: lupta cu HTA, ucigasul in serie , poate fi castigata prin profilaxie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Reprezentantii Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF) si ai Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) recomanda controlul periodic al tensiunii arteriale pentru a identifica din timp aparitia HTA si a preveni complicatiile acestei boli grave.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii, ce are ca tema in acest an problematica HTA, SNMF si FNPMF au transmis un mesaj prin care subliniaza importanta identificarii precoce si a prevenirii instalarii complicatiilor acestei boli.

Este mai bine sa previi decat sa tratezi – controleaza-ti tensiunea arteriala !

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la nivel global unul din trei adulti cu varsta peste 25 de ani are tensiunea arteriala ridicata.

Medicii de familie, ca prim contact de adresare a pacientului, depisteaza anual numeroase cazuri noi de hipertensiune arteriala si monitorizeaza numersii pacienti deja diagnosticati.

Mai mult, reprezentantii medicilor de familie spun ca 12% din consultatii sunt dedicate controlului hipertensiunii arteriale.

"Mesajul de astazi al Societatii Nationale de Medicina Familiei este cel pe care-l adresam zi de zi pacientilor nostri in cabinet: Este mai bine sa previi decat sa tratezi! Daca ai in familie cel putin un caz de hipertensiune arteriala, daca nu ti-ai masurat niciodata tensiunea arteriala, daca nu esti sigur ca nu ai hipertensiune, fa un gest simplu, o vizita in cabinetul medicului tau de familie si masoara-ti corect tensiunea arteriala! Cheia succesului este depistarea precoce a hipertensiunii!", a declarat dr Rodica Tanasescu, presedintele SNMF.

In afara detectiei precoce a bolii, importanta este urmarea tratamentului si a indicatiilor medicului. "Ignorarea tratamentului constant si corect, a vizitelor la medic se platesc, din pacate extrem de scump, in ani de suferinta a pacientilor si familiilor lor. Dializa, interventiile chirurgicale la nivel cardiac, tratamentul de lunga durata in urma unui accident vascular cerebral, toate acestea presupun suferinta si costuri enorme pentru pacienti si familiile lor, dar si pentru sistemul medical in ansamblu si pot fi evitate cu ajutorul medicilor de familie", a subliniat dr. Rodica Tanasescu.

Hipertensiunea arteriala, adica valoarea tensiunii arteriale peste 135/85 mmHg, este denumita si "ucigasul silentios" deoarece simptomele sunt nespecifice si usor de ignorat. Hipertensiunea arteriala afecteaza creierul, inima, rinichii si ochii, dar boala contribuie mai ales la aparitia unor afectiuni cardiovasculare grave. Peste 9 milioane de decese apar anual in lume din cauza complicatiilor hipertensiunii arteriale.

”Sistemul de sanatate se refera adesea la costuri. Controlul profilactic asigurat de medicul de familie reduce costurile in sistemul de sanatate. Daca hipertensiunea arteriala ar fi depistata la timp pentru toata populatia tarii, daca s-ar respecta tratamentul corect, complicatiile acestui ”ucigas in serie” ar fi incomparabil mai mici, ca si costurile in invaliditate sau bani. Ca profesionisti suntem ingrijorati de ignorarea acestui adevar simplu. Economiile se fac prin profilaxie si prin cresterea compliantei la tratament”, a declarat dr. Doina Mihaila, medic de familie, presedintele FNPMF.

Consultul medical este esential, deoarece automedicatia si auto-consultul pot avea efecte fie neconcludente fie, din pacate, riscante.

“Din pacate constatam frecvent ca pacientii isi masoara gresit tensiunea arteriala. O pozitie incorecta, lipsa unei perioade minime de repaus inainte de masurare sunt doar cateva dintre cauzele care duc la rezultate eronate. In cabinet, medicul de familie demonstreaza si explica toate regulile pentru o masurare corecta, astfel incat pacientii nostri stiu apoi sa isi monitorizeze corect tensiunea si acasa, daca este cazul. De asemenea, facem recomandarile necesare pentru scaderea valorilor tensiunii arteriale chiar si fara un tratament medicamentos, de exemplu prin reducerea consumului de sare dar si prin stoparea fumatului. Pacientii consultati de medicul lor de familie capata astfel informatiile necesare pentru a fi partenerii medicilor in controlul asupra starii lor de sanatate!” a spus dr. Sandra Alexiu, secretar SNMF.

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Organizatiile-medicilor-de-familie_-lupta-cu-HTA_-_ucigasul-in-serie_-poate-fi-castigata-prin-profilaxie_18633/

lauff lautf laurf