Imprimare

Problemele si provocarile pe care le are sistemul sanitar romanesc, in dezbaterea AmCham

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Restructurarea sistemului sanitar, reformarea finantarii si problema exporturilor paralele au fost teme importante abordate de participantii la dezbaterea organizata marti, 9 aprilie, de Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania), Camera de Comert Americana pe langa Uniunea Europeana (AmCham EU) si Local American Working Group (LAWG), cu sprijinul Serviciului Comercial al Ambasadei SUA.

Evenimentul a fost structurat in jurul a trei teme de dezbatere, care vizeaza cateva dintre cele mai mari dificultati ale sistemului sanitar romanesc: finantarea sistemului, echitatea accesului tuturor cetatenilor europeni la tratamente si servicii de sanatate, respectiv impactul prioritatilor europene asupra sistemului medical romanesc.

Cu privire la planurile Ministerului Sanatatii pentru Romania, Adrian Pana, secretar de stat, a spus ca: „Avem in vedere pentru anul acesta doua obiective majore reprezente de strategia nationala de sanatate si de realizarea unui pachet de servicii de sanatate echitabil. Strategia nationala de sanatate doreste sa angajeze comunitatea, ceilalti parteneri institutionali, societatea civila intr-un demes in care sa se constientizeze importanta unei finantari mai bune, echitabile, a sistemului de sanatate".

"Ne dorim sa realizam un pachet de servicii de sanatate adaptat la ce poate oferi statul roman, agreat de decident si perfect asumat de catre toti care stau la aceasta masa: societatea civila, organizatii de pacienti, industria farmaceutica, asiguratori”, a adaugat Adrian Pana.

Raportul cost –eficienta trebuie avut in vedere inprimul rand in finantarea sistemului de sanatate, sustine dr Cristian Vladescu, director general al Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management Sanitar.

„Atunci cand ai buget limitat, trebuie sa vezi unde sunt cele mai bune zone din punct de vedere al rezultatelor. Iar in sistemul sanitar, rezultatele se refera la viata: cat de mult si sanatos traiesc oamenii”, a subliniat dr Vladescu.

"In Romania, o problema reala o reprezinta datele legate de costurile consumului spitalicesc: 53% dintre internarile din Romania sunt internari in regim de urgenta. Este un procent mare comparativ cu media Uniunii Europene si mic comparativ cu cifrele din anii 1990. In acest sens, Romania trebuie sa revizuiasca directia reformarii finantarii si sa porneasca de la realitatea tarii noastre. Pe termen mediu, Romania cheltuie 10-15% din bugetul general consolidat, iar bugetul consolidat reprezinta 35% din PIB. De la acesti indicatori, care sunt mult sub media europeana, trebuie sa pornim”, a adaugat directorul general al Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management Sanitar.

Recent, in atentia publica a intrat implementarea unei noi directive europene privind liberul acces la asistenta medicala. Aceasta ar avea atat parti bune, precum migratia spre Romania a celor ce solitita asistenta medicala de buna calitate, dar la preturi mici, dar si "efecte adverse" cum ar fi liste lungi de asteptare.

In interventia sa din cadrul dezbaterilor, dr. Calin Alexandru, directorul Directiei Generale de Asistenta Medicala din cadrul Ministerului Sanatatii, a vorbit despre perspectivele europene referitoare la sistemul sanitar si a tinut sa precizeze ca „implementarea asistentei medicale transfrontaliere are si elemente pozitive, dar si riscuri. Reprezentantii Uniunii Europene cunosc foarte bine situatia tarii noastre. Ei stiu ca la noi, platile efectuate pentru serviciile medicale nu acopera costurile totale si ca s-a incercat suplinirea acestor forme de finantare. Astfel, aceasta directiva ridica multe intrebari".

Intrebarile pot avean insa si raspunsuri. "Trebuie sa gasim o formula prin care sa echilibram beneficiile si riscurile, iar investitiile in infrastructura sunt extrem de importante pentru a umple aceasta prapastie care ne desparte de tarile din Uniunea Europeana”, spune dr Calin Alexandru.

Comertul paralel si actualizarea listei de medicamente compensate

Comertul paralel si actualizarea listei de medicamente compensate au fost doua subiecte importante abordate de participantii la dezbaterea organizata de reprezentantii SUA.

Valoarea comertului paralel cu medicamente in UE a ajuns la 5 miliarde de euro, fenomen care poate duce la penurii de medicamente, sustine europarlamentarul Cristian Busoi, in prezentarea sa din cadrul unei dezbaterii.

„Intr-un studiu recent se estimeaza ca valoarea comertului paralel cu medicamente in Uniunea Europeana a ajuns la 5 miliarde de euro. Acest lucru poate duce la penurii de medicamente si poate pune in pericol accesul pacientilor la tratament”, a declarat Cristian Busoi.

Legat de actualizarea listei de medicamente, europarlamentarul a mai specificat ca „se incalca directiva 105 din 1989 privind transparenta care prevede actualziarea anuala a acestei liste, fapt care a insemnat, de-a lungul acestei perioade de 5 ani, de cand nu a mai fost actualizata lista, ca pacientii nu au avut acces la inovatie”.

In interventia sa, Cristian Busoi, deputat in Parlamentul European s-a referit si la practica referentierii externe, despre care a mentionat ca „se poate reflecta in intarzierea punerii pe piata din Romania a anumitor produse pentru a nu se face referire la acest pret in alte tari”.

Reprezentantul AmCham EU, Stuart Hurst a confirmat ca referentierea preturilor la medicamente in Uniunea Europeana ar trebui sa se realizeze intre state cu putere economica similara.

In ceea ce priveste accesul pacientilor la tratamente, Cezar Irimia, presedinte FABCR isi exprima ingrijorarea cu privire la actuala criza cu care se confrunta pacientii cu afectiuni oncologice. El s-a declarat stupefiat de recenta decizie a Ministerului Sanatatii, care, cu acordul Comisiei de specialitate, a propus scheme de tratament alternative pentru afectiunile oncologice.

...

Autor: Max Constantinescu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Problemele-si-provocarile-pe-care-le-are-sistemul-sanitar-romanesc_-in-dezbaterea-AmCham_18640/

lauff lautf laurf