Imprimare

Un numar de 200 de tineri specialisti au dobandit competenta in expertiza medico-legala

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un numar de 200 de tineri specialisti romani din domeniile psihiatrie, medicina legala, psihologie au dobandit competente in dezvoltarea de proiecte de cercetare transnationala prin formare in managementul cercetarii avansate si in domeniul expertizei medico-legale psihiatrice, printr-un proiect european.

Proiectul “Standarde europene pentru programe postdoctorale competitive de formare in domeniul managementului cercetarii avansate si expertizei psihiatrice medico-legale” s-a derulat in ultimii 3 ani. Beneficiarul a fost Institutul de Medicina Legala Iasi, iar parteneri Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr.T.Popa” Iasi, Institutul National de Medicina Legala “Mina Minovici” Bucuresti si Institutul de Medicina Legala Timisoara.

A fost cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, axa prioritara: 1 ,,Educatia si formarea profesionala in sprijinul cresterii economice si dezvoltarii societatii bazate pe cunoastere”, domeniul major de interventie: 1.5 ,,Programe doctorale si postdoctorale in sprijinul cercetarii”, iar valoarea lui s-a ridicat la 8.787.232 .00 lei.

Proiectul a realizat un sistem de cercetare si expertiza medicala modern si eficient, compatibil cu sistemele similare din Uniunea Europeana, pus in slujba cetateanului prin valorificarea rezultatelor proiectelor de cercetare, in asigurarea sanatatii si calitatii vietii.

“Acest proiect a venit sa acopere o pata alba, legata de profesionalizarea expertizei medico-legale psihiatrice si de elaborarea unor standarde stiintifice intr-unul dintre cele mai dificile si importante domenii ale actelor expertale", a declarat prof.dr. Vasile Astarastoae.

"Aceasta, deoarece, pe de o parte investigheaza un domeniu complex, cum este cel al starii psihice la nivel individual, iar pe de alta parte, defineste responsabilitatea sau iresponsabilitatea penala sau civila. Cu alte cuvinte, defineste evolutia sociala ulterioara a unei persoane, soarta ei in societate. Trebuie sa ne gandim ca o eroare in cadrul unei expertize medico-legale psihiatrice poate lasa o persoana periculoasa pentru societate in libertate sau, dimpotriva, poate trimite in inchisoare un om bolnav. In acest moment putem spune ca in Romania exista specialisti care vor creste calitatea, pertinenta si concludenta expertizei medico-legale psihiatrice.”, a a precizat prof. dr. Vasile Astarastoae .

Pana la dezvoltarea acestui program, nu existau suficiente resurse financiare pentru dezvoltarea unui program de formare initiala si continua in domeniul managementului cercetarii stiintifice avansate si al expertizei psihiatrice medico-legale.

In cadrul proiectului au fost incheiate parteneriate nationale si transnationale cum ar fi cele cu Spitalul Socola Iasi, Colegiul Medicilor Romania, Institute of Psychiatry- King’s College London ( Marea Britanie), Departamentul de Sanatate Mintala Trieste ( Italia), Cornwall Partnership Trust (Marea Britanie), Adviseurs Voor Organisatiewerk (Olanda) si Universitatea Alexandroupolis (Grecia).

Parteneriatele au fost dezvoltate pentru a putea oferi grupului tinta posibilitatea de inovare, documentare, schimb de bune practici si transfer de informatii, crearea si utilizarea de baze de date comune si abordarea interdisciplinara a cercetarii stiintifice pe toata durata proiectului si dupa finalizarea sa.

In premiera pentru Romania, proiectul a dezvoltat si sustinut programe postdoctorale in 4 centre universitare din tara: Iasi, Bucuresti, Timisoara si Cluj Napoca, a introdus standardele europene in formarea initiala si perfectionarea continua a expertilor in psihiatrie medico-legala.

Expertii in psihiatrie medico-legala au fost certificati conform cerintelor internationale si integrati in comisiile de specialitate.

Mai multe detalii despre proiect puteti gasi AICI.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Un-numar-de-200-de-tineri-specialisti-au-dobandit-competenta-in-expertiza-medico-legala_18642/

lauff lautf laurf