Imprimare

Premiera medicala: operatie de implant a unei proteze din titan pe osul zigomatic

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Medicii chirurgi de la Clinica de chirurgie orala si maxilo-faciala din Cluj, care au realizat, in decembrie 2012, o operatie de implantare a unei proteze personalizate din titan, pe scheletul fetei unui pacient de 44 de ani, mutilat in urma unui accident rutier, spun ca interventia lor a reusit pe deplin, iar procedura la care s-a recurs constituie o premiera internationala.

Specialistii clujeni arata, intr-un comunicat de presa, ca pacientul suferise multiple leziuni ale partii inferioare si mijlocii a fetei in accidentul rutier si ca urmare a acestei situatii au efectuat mai multe interventii chirurgicale. Mandibula a fost refacuta prin transplant microvascularizat de os de la picior (fibula), iar osul zigomatic - prin implantul personalizat, care constituie o premiera mondiala.

Placa personalizata a fost proiectata pe computer, prin reproducerea partii sanatoase a fetei pacientului, si fabricata din pulbere de titan la Institutul de Tehnologie si Analiza Medicala a Facultatii de stiinte ale Vietii din cadrul Universitatii Tehnice din Basel (Elvetia). O echipa de specialisti elvetieni, condusa de inginerul Ralf Schumacher, in colaborare cu o echipa de medici ai universitatii clujene, condusa de conf. univ. dr. Horatiu Rotaru, au reconstruit tridimensional, pe baza datelor de la tomografia computerizata a pacientului, structura osoasa lipsa si au reprodus-o fizic printr-un implant personalizat din titan.

Placa a fost realizata prin intermediul unei proceduri speciale de tiparire in 3D numita "topire selectiva cu laser ("Selective Laser Melting - SLM"). Prin aceasta tehnica, pulberea din aliajul de titan se aseaza strat cu strat peste structura de suport. Fiecare strat este "sudat" de cel precedent prin topirea pulberei de titan cu ajutorul unei raze laser care parcurge un traseu programat deasupra acesteia. Avantajul implanturilor de titan fata de implanturile din masa plastica este ca titanul este mai stabil si se integreaza in structurile osoase.

Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca are colaborari fructuoase din 2004 cu institutia elvetiana in proiecte de fabricare de implanturi personalizate cranio-faciale.

Medicii clujeni cerceteaza de ani de zile, impreuna cu inginerii elvetieni din Basel, precum si cu cei romani de la Universitatea Tehnica Cluj-Napoca (Laboratorul National de Fabricare Rapida a Prototipurilor) pasii procesului de proiectare in 3D si fabricarea implanturilor personalizate din diferite materiale.

Pana in prezent, astfel de implanturi personalizate din titan au fost utilizate in lume doar pentru reconstructia mandibulei. Rezultatul interventiei chirurgicale a fost unul de succes, la patru luni postoperator implantul fiind integrat perfect in organism, fara vreun semn de respingere. Starea psihologica a pacientului a fost mult imbunatatita, prin reintegrarea sa in societate.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Premiera-medicala_-operatie-de-implant-a-unei-proteze-din-titan-pe-osul-zigomatic_18641/

lauff lautf laurf