Imprimare

Casele de Asigurari au suspendat contractarea serviciilor de stomatologie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti i-a anuntat pe medicii dentisti ca este in imposibilitate de a incheia acte aditionale pentru luna aprilie pentru asistenta medicala stomatologica si ca va suspenda procesul de contractare pentru anul 2013, pana la primirea unor precizari suplimentare din partea CNAS.

Intr-un comunicat al CASMB se arata ca "avand in vedere faptul ca prin adresa CNAS nr.DB2856/29.03.2013, inregistrata la CASMB cu nr.18459/29.03.2013 nu s-au alocat fonduri aferente lunii aprilie 2013 pentru „Asistenta medicala stomatologica – activitate curenta”, va comunicam imposibilitatea de a incheia acte aditionale pentru luna aprilie 2013 la acest tip de asistenta". In comunicat se precizeaza ca se suspenda "procesul de contractare pentru aceast tip de asistenta pentru anul 2013, pana la primirea unor precizari suplimentare din partea CNAS".

Intreruperea contractarii a fost confirmata de dr Alexandru Brezoescu, presedintele Colegiului Medicilor Dentisti din Bucuresti. El a declarat ca unii dintre medicii dentisti s-au decis totusi sa mearga si sa-si depuna dosarele. Dr Brezoescu a subliniat ca de ani buni medicina dentara este subfinanatata. In opinia sa, citata de Agerpres, pentru a supravietui medicina dentara are nevoie de cel putin 2% din fondul de asigurari.

Situatia este similara si in alte judete.

 

Salaj: 30 de medici dentisti raman fara contractul cu CJAS

In Salaj, Casa de Asigurari de Sanatate nu mai deconteaza, incepand cu luna aprilie, tratamente stomatologice gratuite sau compensate, intrerupand relatiile contractuale pe care le avea cu 30 de medici stomatologi din judet datorita lipsei fondurilor pentru aceasta activitate, potrivit anuntului facut de catre Marius Tautu, presedintele institutiei, citat de Agerpres.

"Cu regret va spun ca activitatea stomatologica, din cauza lipsei bugetului aferent, nu va mai putea continua in relatie cu institutia noastra. Nici in luna aprilie, nici din mai incolo", a precizat joi, in cadrul unei conferinte de presa, Marius Tautu, presedintele CAS Salaj.

Acesta nu exclude, insa, ca situatia sa se schimbe pana la sfarsitul anului, in cazul unor rectificari bugetare. Potrivit oficialului salajean, 30 de stomatologi din judet au avut contracte cu CAS, 16 dintre acestia profesand in mediul rural.

"Din fondul de asigurari de sanatate, fiecarui medic stomatolog i se decontau lunar, in medie, 1.050 de lei. Suma poate creste cu pana la 50 la suta pentru cei din mediul rural. Medicii au fost mereu nemultumiti de tarifele decontate, pentru ca nu acopereau costurile cu materialele ori manopera. Cand i-am anuntat ne-au spus ca suma le era suficienta pentru a-si plati asistenta. Probabil ca in situatia creata, unii vor fi nevoiti sa-si elibereze asistenta din functie. Nu mai vorbim de implicatiile pe care le are o astfel de masura asupra asiguratilor!", a opinat Tautu.

Valorile mentionate de catre presedintele CAS Salaj sunt insa contestate de catre Corin Penciuc, presedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Salaj.

"In 2012, un stomatolog care avea contract cu CAS primea 800-850 de lei lunar. in lunile februarie si martie 2013, suma aceasta a scazut la 350 de lei. Cei 1.050 de lei despre care vorbesc oficialii CAS Salaj erau valabili in 2011", a precizat acesta

In opinia sa, eliminarea bugetului pentru activitatea stomatologica va avea un impact catastrofal asupra pacientilor, in conditiile in care aproape 90 la suta dintre romani se confrunta cu probleme dentare. La nivelul judetului Salaj, profeseaza 104 medici stomatologi, o treime dintre acestia avand contract cu Casa de Asigurari.

Presedintele CMD Satu Mare: daca nu se reia contractarea, stomatologia sucomba

La randul sau, presedintele Colegiului Medicilor Dentisti Satu Mare, Flaviu Simu, a declarat ca stomatologii din judet care depind de Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) sunt pusi intr-o situatie dificila dupa taierea finantarilor, ei neprimind bani din luna februarie.

Simu a explicat intr-o conferinta de presa, ca din cei 270 de stomatologi care profeseaza in judet doar 65 au contracte cu CAS, acestia neavand clientela suficienta pentru a se sustine.

"In februarie trebuia sa primim macar 30% din suma, in martie tot asa, iar din aprilie s-a taiat total. Am avut alocat, dar nu am primit. in aprilie nu mai e suma deloc. Pentru acest lucru suntem convocati la Bucuresti, unde Consiliul National sa ia o atitudine fata de aceasta hotarare luata de CAS, inclusiv Ministerul Sanatatii. Mi s-a spus ca la Ministerul Sanatatii se pregateste ceva pentru stomatologie. Pozitia mea este ca daca nu se reacorda fondurile necesare, stomatologia sucomba, cel putin stomatologia sustinuta de CAS", a declarat Simu.

Potrivit acestuia, medicii care au clientela suficienta nu mai apeleaza la finantare din partea statului, insa pentru cei din mediul rural si incepatori sumele acordate sunt vitale.

"65 de medici stomatologi avem in relatie cu Casa, dintre care 45 sunt tineri, lucreaza la tara, sunt incepatori, isi duc traiul de azi pe maine. Nu se pot sustine din clientela proprie. Suma aceasta pentru ei este vitala, si asa este foarte mica. Cei 65 tot timpul se reinnoiesc, pentru ca renunta la contractul cu Casa, se plictisesc de birocratie si de hartogarie care este impusa de Casa Nationala. Acestia renuntand, se iau medici tineri care au nevoie de acesti bani, cei care nu mai au nevoie renunta cu Casa", a precizat Simu.

Potrivit legii, pentru persoanele cu varsta pana la 18 ani asistenta stomatologica este gratuita, insa pentru acest lucru medicii trebuie sa aiba contracte cu CAS pentru deconturi.

...

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Casele-de-Asigurari-au-suspendat-contractarea-serviciilor-de-stomatologie_18644/

lauff lautf laurf