Imprimare

CMDR protesteaza fata de sistarea decontarii serviciilor stomatologice

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Colegiul Medicilor Dentisti din Romania protesteaza fata de sistarea alocarii de fonduri la nivel national pentru asigurarea asistentei stomatologice in sistemul public de asigurari de sanatate si atrage atentia asupra consecintelor negative ale acestei masuri.

"Masura de sistare a alocarii fondurilor pentru decontarea serviciilor de medicina dentara adoptata unilateral de Ministerul Sanatatii fara informarea publica a beneficiarilor serviciilor de asistenta stomatologica si a corpului profesional, afecteaza in mod grav atat pacientii, cat si demnitatea profesiei de medic dentist, inlaturarea din sistemul public al asigurarilor sociale a serviciilor de asistenta stomatologica fiind o masura fara precedent in sistemul ingrijirilor de sanatate din Uniunea Europeana", se arata intr-un document semnat de presedintele CMDR, prof dr Ecaterina Ionescu.

Reactia organizatiei profesionale a medicilor dentisti vine dupa ce Casele de Asigurari de sanatate judetene, inclusiv cea a municipiului Bucuresti, au anuntat ca nu mai au fonduri pentru decontarea serviicilor stomatologice pentru luna aprilie si ca suspenda contractarea acestor servicii pe 2013, pana la primirea unor clarificari de la CNAS.

Potrivit deputatului Petru Movila, care s-a intalnit cu reprezentanti ai CNAS si ai Ministerului Sanatatii, nu mai exista fonduri pentru acoperirea asistentei medicale stomatologice pana in luna iulie, dar ministerul ar putea dezvolta un program de preventie in domeniul medicinei dentare.

Colegiul Medicilor Dentisti din Romania, "luand act de situatia creata la nivel national ca urmare a deciziei unilaterale a Ministerului Sanatatii privind sistarea alocarii de fonduri pentru asigurarea asistentei stomatologice in sistemul public de asigurari de sanatate, protesteaza cu fermitate si condamna cu vehementa implementarea unei astfel de masuri adoptata arbitrar de catre autoritatea de stat fara a tine cont de consecintele extrem de grave ale acestui demers".

Situatia creata ar avea, astfel, multe consecinte negative, sustin reprezentantii CMDR.

Astfel, "medicina dentara, impreuna cu toate specialitatile acestei ramuri medicale, este inlaturata total din sistemul public al asigurarilor de sanatate, situatie unica in istoria sistemului de asigurari de sanatate la nivelul Uniunii Europene, cu afectarea iremediabila a politicilor publice de sanatate in domeniu".

Masura aduce un prejudiciu extrem de important, "atat material, cat si moral, medicilor dentisti aflati in relatie contractuala cu casele teritoriale de asigurari de sanatate, in conditiile in care acestia au platit taxe de avizare a cabinetelor de medicina dentara si au asigurat conditii de dotare si de lucru corespunzatoare, fara a mai exista posibilitatea de a presta aceste servicii".

Prejudiciul moral inseamna si afectarea imaginii si demnitatii medicului dentist "pe de o parte, prin alocarea unui buget necorespunzator fata de nevoile populatiei si ulterior prin diminuarea constanta a acestuia pana la sistarea totala la acest moment, iar pe de alta parte, prin subevaluarea drastica a serviciilor de medicina dentara si prin promovarea  unei politici autoritare si lipsite de transparenta".

De asemenea, se atrage atentia ca vor suferi si persoanele asigurate, care "au dreptul la furnizare de servicii de medicina dentara prin pachetul de baza, fiind incalcat unul dintre principalele drepturi garantate prin Constitutia Pagina 2 din 4 Romaniei, dreptul la ocrotirea sanatatii (art. 34), statul fiind obligat sa ia masuri pentru asigurarea sanatatii publice".

Potrivit CMDR, prin aceasta masura sunt incalcate si prevederile legale privind functionarea MS, ale Legii 95/2006 si ale Regulamentului de organizare si functionare al comisiilor de specialitate ale MS.

Vor avea de suferit in special persoanele defavorizate, deoarece intreruperea decontarii serviciilor stomatologice "va determina imposibilitatea asigurarii asistentei stomatologice in  sistemul public de asigurari de sanatate, limitand, chiar anuland adresabilitatea  populatiei la serviciile de medicina dentara, in special pentru copii si categorii  defavorizate".

Vor fi efecte importante si pe termen lung, deoarece lipsa unor servicii de medicina dentara va antrena "cresterea costului tratarii afectiunilor asociate, practic fiind imposibila folosirea  argumentului ca o astfel de masura poate conduce la o economie eficienta a  resurselor".

Totodata, Colegiul Medicilor Dentisti din Romania constata ca aceasta masura a fost adoptata "ignorandu-se total patologia specifica existenta si realitatea acesteia ce situeaza Romania pe unul dintre ultimele locuri in cadrul Uniunii Europene".

Medici dentisti reproseaza autoritatilor sanitare faptul ca se trateaza "cu superficialitate punctele de vedere comunicate constant de catre corpul profesional privind necesitatea alocarii unui procent de cel putin 2% din fondul destinat serviciilor medicale catre medicina dentara in sistemul public al asigurarilor de sanatate, aceasta fiind una dintre putinele masuri cu adevarat importante care pot asigura indeplinirea unui deziderat major al promovarii  politicilor de sanatate publica, respectiv acela de a raspunde cat de cat nevoii de
asistenta stomatologica existenta la nivelul intregii populatii".

De asemenea, CMDR cere Ministerului Sanatatii sa isi asume raspunderea explicarii acestor masuri catre pacienti, si nu lasarea acestui demers medicilor dentisti.

...

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/CMDR-protesteaza-fata-de-sistarea-decontarii-serviciilor-stomatologice_18646/

lauff lautf laurf