Imprimare

Aproximativ 11% din populatia Romaniei va suferi de diabet pana in 2030

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In Romania, peste 800.000 de persoane sufera de diabet zaharat si se estimeaza ca pana in 2030 proportia acestora va fi de 11,1% din populatie, sustin specialistii, potrivit Agerpres. Aproximativ 115.000 de pacienti au inclusa in schema de tratament insulinoterapia.

Pe de alta parte, diabetul zaharat este a cincea cauza de deces la nivel mondial, reducand in medie speranta de viata a persoanelor afectate cu 10% comparativ cu persoanele sanatoase.

Prof. dr. Nicolae Hancu, presedintele onorific al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, a subliniat joi in cadrul unei intalniri informale cu presa ca "obiectivul oricarui diabetolog este asigurarea unui management eficient al diabetului, printr-un tratament usor pe care pacientul sa-l poata respecta".

"De multe ori pacientul devine propriul dusman, deoarece amana pe cat posibil trecerea la insulinoterapie, amanare ce afecteaza starea sa de sanatate. Din fericire, astazi avem un tratament care de 10 ani schimba istoria insulinoterapiei in Romania. Este vorba de insulina glargin, cea mai studiata insulina din lume. Peste 80.000 de pacienti au fost inclusi in studiile clinice cu insulina glargin, desfasurate in toata lumea. Cel mai recent este studiul ORIGIN, la care a participat si Romania. Studiul a demonstrat siguranta cardiovasculara, oncologica si diabetologica si efectul neutru asupra riscului de cancer al insulinei glargin'', a subliniat prof. dr. Hancu.

El a reliefat ca acest tip de insulina a adus in primul rand facilitate in controlul glicemic, oferindu-le pacientilor o mai buna calitate a vietii.

"A contribuit la diminuarea hipoglicemiilor la pacienti, in special a celor nocturne, care erau adevarate cosmaruri pentru pacienti si familiile lor. Avantajul terapeutic si cel farmacoeconomic, alaturi de siguranta dovedita in toti acesti ani, face din descoperirea insulinei glargin un moment istoric in diabetul zaharat", a apreciat specialistul.

Tratamentul cu insulina este cel mai complex din patologia umana si este foarte important sa nu se renunte pentru diabetul insulinodependent la ultimele tipuri de insulina, pentru siguranta pacientilor, dar si pentru reducerea costurilor, a opinat prof. dr. Hancu.

De asemenea, se impune si educatia si monitorizarea pacientilor, a adaugat medicul.

Preventia nu poate lipsi si aici un rol important revine medicului de familie, care trebuie sa colaboreze cu specialistul, a aratat prof. dr. Hancu.

Acesta atrage atentia pacientilor care-si monitorizeaza valorile glicemice sa nu cumpere aparatele de monitorizare decat din farmacii.

Un rol important revine alimentatiei, a subliniat prof. dr. Hancu, dar, din pacate, in ultima vreme au aparut o multime de "nutritionisti" care recomanda diete ce ajung sa faca rau.

El a mentionat ca nici asa-zisele suplimente nutritive nu sunt sanatoase, de cele mai multe ori pot contine chiar substante toxice.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Aproximativ-11_-din-populatia-Romaniei-va-suferi-de-diabet-pana-in-2030_18654/

lauff lautf laurf