Imprimare

Colegiul dentistilor: Anul acesta, din 16.000 de dentisti, 11-12% au fost in relatie contractuala cu casele de asigurari

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Masura luata de Ministerul Sanatatii privind asistenta stomatologica in sistemul public de asigurari de sanatate nu face decat sa agraveze situatia si sa incalce dreptul asiguratilor la aceasta asistenta, a declarat vineri, 12 aprilie, intr-o conferinta de presa presedinta Colegiului Medicilor Dentisti din Romania, prof. dr. Ecaterina Ionescu.

"Si asa in ultimii ani asistenta medicala stomatologica a fost subfinantata primind fonduri din an in an mai putine. Un medic dentist care se afla in relatie contractuala cu Casa primea doua-trei milioane, care se epuizau in primele saptamani", a evidentiat medicul.

Ea a mentionat ca in luna martie s-a primit doar 30% din plafon iar pentru luna aprilie nimic.

Numarul medicilor dentisti in relatie contractuala cu Casa nu a fost mare, din cauza sumei foarte mici. Anul trecut, din 16.000 de dentisti 18% au fost in relatie contractuala cu casele de asigurari iar anul acesta 11-12%, a precizat prof. dr. Ecaterina Ionescu, citata de Agerpres.

In ceea ce priveste numarul pacientilor care se tratau, acesta nu se cunoaste, pentru ca raportarea la Casa se face pe numarul de proceduri.

Referindu-se la asistenta medicala dentara scolara, prof. dr. Ionescu a precizat ca aceasta nu este in relatie cu casa de asigurari, fiind in subordinea Ministerului Educatiei din punctul de vedere al cabinetelor si a Ministerului Sanatatii din punctul de vedere al personalului.

"Din pacate, acum nu mai sunt prea multe cabinete scolare la nivelul Bucurestiului, din 126 de cabinete, mai putin de o treime functioneaza", a aratat medicul.

De asemenea, foarte putine spitale au urgente stomatologice. si toate acestea, in conditiile in care populatia are o sanatate bucala foarte grava, situand Romania pe unul dintre ultimele locuri din Uniunea Europeana.

Dr. Alexandru Brezoescu, presedintele Colegiului Medicilor Dentisti din Bucuresti, a spus ca medicii din Capitala au raportat 15.000 de proceduri, numarul medicilor in relatie cu casa fiind de aproximativ 290 din totalul de 4.500.

Referitor la asistenta de urgenta gratuita, aceasta este numai in teorie, a sustinut dr. Brezoescu, pentru ca medicii nu primesc bani pentru aceasta, ci o fac din banii proprii.

Dr. Mia Olteanu, de la Hunedoara, a apreciat ca este incorect ca medicul sa aiba contract cu casa de asigurari si laboratorul nu, costurile cele mai mari fiind tocmai aici. In plus, a opinat dr. Olteanu, este incorect ca medicii sa le spuna pacientilor, putini cati beneficiau de reducere, ca nu mai pot sa le-o acorde. Este vorba de cazuri sociale, batrani, copii, elevi, care vor trebui sa plateasca, a adaugat medicul.

Un alt membru al CMDR, prof. dr. Dragos Stanciu, a aratat ca in cazul in care autoritatile au in vedere un program de profilaxie din 2014, efectele se vor vedea in 2020, dar pana la aceasta intentie, 70- 80% din populatie are carii, aproape toata populatia are lipsa dinti, plus alte afectiuni, care trebuie tratate.

El considera ca multi medici dentisti nu au dorit sa lucreze cu casa de asigurari pentru ca nu vor sa se afle in postura de a decide cine merita si cine nu un tratament redus.

Prof. dr. Stanciu a atras atentia ca medicii vor pleca in numar si mai mare, in conditiile in care acum din cei 1.500-1.600 de absolventi anual pleaca aproximativ 500.

Colegiul Medicilor Dentisti din Romania a dat publicitatii joi un protest privind sistarea alocarii de fonduri la nivel national pentru asigurarea asistentei stomatologice in sistemul public de asigurari de sanatate.

"Masura de sistare a alocarii fondurilor pentru decontarea serviciilor de medicina dentara, adoptata unilateral de Ministerul Sanatatii fara informarea publica a beneficiarilor serviciilor de asistenta stomatologica si a corpului profesional, afecteaza in mod grav atat pacientii, cat si demnitatea profesiei de medic dentist, inlaturarea din sistemul public al asigurarilor sociale a serviciilor de asistenta stomatologica fiind o masura fara precedent in sistemul ingrijirilor de sanatate din Uniunea Europeana", sustine CMDR.

Reprezentantii CMDR au precizat ca vor continua demersurile pentru a indrepta acest lucru, mai ales ca in discutiile cu CNAS au obtinut alocarea pentru acest an a unei finantari de 2%, pe care Ministerul Sanatatii insa nu a aprobat-o.

Ministerul Sanatatii va incerca la rectificarea bugetara, "pe baza promisiunilor de rectificare pozitiva", alocarea mai multor bani si pentru programele din domeniul stomatologiei, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei emis joi.

Intrucat bugetul pe anul 2013 nu poate acoperi toate programele desfasurate si in anul 2012, optiunea Ministerului Sanatatii a fost sa incerce sa acopere integral programul de cancer, chiar daca, astfel, alte programe au fost vaduvite, se mai arata in comunicat.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Colegiul-dentistilor_-Anul-acesta_-din-16.000-de-dentisti_-11-12_-au-fost-in-relatie-contractuala-cu-casele-de-asigurari_18656/

lauff lautf laurf