Speranta pentru bolnavii cu insuficienta renala, bio-rinichiul
O echipa de cercetatori americani a anuntat pe 14 aprilie faptul ca au reusit sa creeze un rinichi pe care l-au transplantat unui cobai, reusita ce marcheaza un important pas inainte in lupta impotriva insuficientei renale, conform AFP, citata de Agerpres.
Prototipul denumit "bio-rinichi" este functional, deschizand calea conceptiei de structuri anatomice care sa inlocuiasca si ficatul, inima sau plamanii, conform acestora.
Descris in revista Nature Medicine, experimentul consta in prelevarea de celule renale vii de la un soarece cu ajutorul unei solutii speciale pe baza de detergenti, din organ ramanand doar un invelis din colagen.
Apoi cercetatorii au reumplut aceasta structura goala cu celule vii, printre care si celule endoteliale umane, care acopera peretii vaselor sanguine ale rinichiului, si cu celule renale prelevate de la pui de soareci abia nascuti. Principala dificultate a acestei proceduri a fost de a "semana" aceste celule in partea corecta a rinichiului.
Echipa a transplantat organele obtinute astfel mai multor soareci vii carora le-a fost indepartat in prealabil cate un rinichi.
Noul rinichi a inceput sa filtreze sangele si sa produca urina prin ureter de indata ce alimentarea cu sange a fost restabilita, nefiind semnalate probleme din cauza unor eventuale sangerari sau a formarilor de cheaguri de sange.
Echipa de oameni de stiinta trebuie sa perfectioneze aceasta metoda si mai este nevoie de o lunga serie de teste preliminarii pana cand acest sistem va putea fi testat pe oameni.
Harald Ott de la Centrul pentru Medicina Regenerativa din cadrul Massachusetts General Hospital a precizat ca obiectivul este de a ajuta milioanele de oameni care sufera de insuficienta renala si a caror viata este dependenta de dializa.
"Daca aceasta tehnologie va putea fi scalata la nivelul grefelor umane, pacientii care sufera de insuficienta renala si care sunt in prezent pe listele de asteptare pentru transplant, ar putea primi noi organe realizate din propriile lor celule", fiind exclus astfel pericolul de incompatibilitate, a subliniat el.
Sursa: PaginaMedicala.ro