Imprimare

Dezbatere ampla pe tema sistemului de sanatate oro-dentara, in perioada 7-9 iunie, la Craiova

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Facultatea de Medicina Dentara Craiova organizeaza in perioada 7-9 iunie, cu prilejul celui de-al V-lea Congres "Zilele Medicinii Dentare Craiovene", o ampla dezbatere pe tema sistemului de sanatate oro-dentara din Romania in contextul sistarii alocarii fondurilor pentru decontarea serviciilor de medicina dentara.

Prof.univ.dr. Veronica Mercut, decanul Facultatii de Medicina Dentara din Craiova, a declarat pentru Agerpres ca recenta masura a Ministerului Sanatatii de a sista decontarile serviciilor stomatologice de catre Casa de Asigurari de Sanatate a bulversat comunitatea medicilor stomatologi si populatia din Romania si afecteaza in mod iremediabil politicile publice de sanatate din domeniu.

Potrivit decanului Facultatii de Stomatologie din Craiova, prin decizia MS, luata unilateral, fara informarea publica a pacientilor si a corpului profesional, este ignorata patologia stomatologica existenta si realitatea acesteia care situeaza tara noastra pe ultimele locuri in Europa, in conditiile in care nu exista programe nationale de preventie orala care sa vizeze educatia sanitara si se estimeaza ca doar 7% din populatia Romaniei a beneficiat de tratamente dentare.

''Recenta masura a Ministerului Sanatatii de a suprima decontarile serviciilor stomatologice de catre Casa de Asigurari de Sanatate a bulversat comunitatea medicilor stomatologi si populatia Romaniei. Sanatatea orala este esentiala pentru sanatatea generala si pentru calitatea vietii. In viziunea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, sanatatea orala presupune absenta durerii, a cancerului oral, a infectiilor mucoasei orale, a bolii parodontale, cariei dentare, lipsa pierderii dintilor si absenta altor boli care limiteaza capacitatea individului de a manca, de a zambi, de a vorbi si de a desfasura alte acte psihosociale", a declarat prof.dr. Mercut.

"Afectiunile cavitatii bucale includ cariile dentare, boala parodontala, cancerul oral, afectiunile inflamatorii ale mucoasei orale, traumatismele cavitatii orale, afectiunile ereditare. Caria dentara este raspandita in intreaga lume, un procent de 60-90% din copii scolari si aproape 100% din adulti prezinta carii dentare, care duc la dureri si disconfort. Boala parodontala severa care poate avea drept consecinta pierderea dintilor se intalneste la 15-20% din adultii de varsta medie (35-44 ani). Pierderea dintilor (edentatia) are drept cauze principale complicatiile cariei dentare si ale bolii parodontale. Lipsa totala a dintilor este raspandita la majoritatea adultilor varstnici", a completat prof Mercut.

Potrivit sursei citate, pentru tara noastra nu exista statistici, dar se estimeaza ca doar 7% din populatia Romaniei a beneficiat de tratamente dentare.

''Global, aproximativ 30% din persoanele cu varste cuprinse intre 65-74 de ani nu au dinti naturali. Conform OMS, cancerul oral are o incidenta de 10 cazuri la 100.000 de persoane in majoritatea tarilor. Prevalenta cancerului oral este relativ ridicata la barbati, persoane varstnice, persoane cu venituri reduse si fara educatie. Factorii cauzali majori sunt tutunul si alcoolul. Aproximativ 40-50% din bolnavii HIV-pozitivi prezinta infectii orale virale, fungice sau bacteriene. Intre 16 si 40% dintre copii cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 ani prezinta traumatisme dentare ca urmare a jocurilor, accidentelor de circulatie sau violentei. Unul la 500-700 de nou nascuti prezinta malformatii ale cavitatii orale. Pentru tara noastra nu exista date statistice centralizate, dar situatia este ingrijoratoare deoarece se estimeaza ca doar 7% din populatie a beneficiat de tratamente dentare. O mica parte dintre acesti pacienti a beneficiat de tratamente partial decontate de asigurarile de sanatate", a mai spus prof. dr. Mercut.

In tara noastra serviciile de stomatologie au reprezentat 5% din totalul cheltuielilor pentru sanatate, a precizat prof.dr.Veronica Mercut.

Decanul Facultatii de Stomatologie din Craiova a mai spus ca in tara noastra nu exista, ca in Franta, Marea Britanie, Danemarca, Suedia etc., programe nationale de preventie orala care vizeaza educatia sanitara, masuri de prevenire a bolilor cavitatii orale, depistarea precoce a imbolnavirilor si tratamentul acestora.

'Scopul acestor programe este tocmai asigurarea starii de sanatate si reducerea cheltuielilor pentru unele tratamente mai laborioase ale dintilor care in unele situatii pot fi mai mari decat cele pentru cancer, boli de inima sau accidente vasculare. in tara noastra nu exista asemenea preocupari la nivel national. Facultatile de Medicina Dentara din tara, impreuna cu o serie de firme ce comercializeaza produse de igiena orala, incearca sa atraga atentia asupra importantei sanatatii orale, a masurilor de igiena orala in scopul preventiei bolilor dentare si a educatiei sanitare. in acest sens, si Facultatea de Medicina Dentara Craiova a incheiat o serie de protocoale prin care asigura tratamente de specialitate persoanelor institutionalizate - copii si varstnici, precum si persoanelor defavorizate. Pentru ceilalti pacienti asigura tratamente de specialitate la preturi care acopera cheltuielile materiale', a mai declarat Veronica Mercut.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Dezbatere-ampla-pe-tema-sistemului-de-sanatate-oro-dentara_-in-perioada-7-9-iunie_-la-Craiova_18662/

lauff lautf laurf