Imprimare

Studiu: peste 2/3 dintre romani au fost cel putin o data la medic in ultimul an

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Aproape 67% dintre romani au fost cel putin o data la medic in ultimul an, arata rezultatele celui mai recent studiu IMAS realizat la cererea MedLife.

Potrivit studiului, 42% dintre persoanele intervievate ar alege sa fie tratate intr-un spital privat. Orientarea catre un spital privat este mai frecventa in randul tinerilor cu varste intre 18 si 29 de ani, in randul rezidentilor din orasele mari si din Bucuresti cu studii superioare si venituri peste 1.000 lei.

Lipsa unitatilor medicale private din anumite regiuni face ca spitalele private sa fie mai greu accesibile populatiei din anumite localitati.

Din cauza faptului ca unitatile medicale private lipsesc din unele zone ale tarii, preferinta pentru un spital privat versus unul de stat poate fi luata in calcul mai mica in zonele in care nu exista spitale private comparativ cu celelalte.

Conform aceluiasi studiu, infiintarea unor spitale private cu unitati de primire urgente in Romania reprezinta dorinta a peste trei sferturi dintre romani. Aceasta initiativa se bucura de o mai mare sustinere in randul tinerilor, a persoanelor cu venituri ridicate, precum si a celor care au studii medii si superioare.

Studiul mai releva faptul ca, dintre persoanele care au mers intr-un spital de stat in decursul ultimului an, 31% au declarat ca i-au oferit medicului care i-a tratat o atentie, fie ca fost vorba despre cadouri sau bani. Acest tip de comportament este mai frecvent in orasele mici, dar si in capitala, cu preponderenta in cazul persoanelor cu venituri mari si cu studii superioare.

Sondajul a fost realizat in luna martie 2013, la nivel national, pe un esantion de peste 1.000 de persoane si ofera detalii despre atitudinea romanilor in ceea ce priveste frecventa vizitelor la medic in ultimele 12 luni cat si informatii despre preferinta pentru sistemul medical privat sau cel de stat.

 

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Studiu_-peste-2_3-dintre-romani-au-fost-cel-putin-o-data-la-medic-in-ultimul-an_18664/

lauff lautf laurf