Imprimare

Prima editie Practic MF din 2013 a reunit peste 100 medici de familie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Prima editie Practic MF, manifestare dedicata medicilor de familie, a avut loc intre 12 si 14 aprilie, la Gura Humorului, reunind peste 100 de medici de familie din zona Moldovei.

Creditate EMC, simpozioanele regionale Practic MF au ca principala tema diagnosticul precoce si tratamentul corect in practica medicului de familie.

Manifestarea a beneficiat de sustinerea unor lectori renumiti din diferite specialitati medicale: prof. dr. Evelina Moraru (pediatrie), prof. dr. Carol Stanciu

(gastroenterologie si hepatologie), conf. dr. Magda Leon (algeziologie), conf. dr. Egidia Miftode (boli infectioase), conf. dr. Sergiu Padureanu (chirurgie), conf. dr. Gabriel Popescu (boli infectioase), conf. dr. Ancuta Trifan (gastroenterologie si hepatologie), dr. Adrian Grom (medicina de familie), dr. Monica Halicov (ginecologie), dr. Dan Iliescu (cardiologie interventionala), dr. Razvan Miftode (medic de familie), care a fost si coordonator stiintific al evenimentului.

Printre temele dezbatute in plen s-au numarat:

  • Comunicarea cu pacientul-factor de facilitare a diagnosticului precoce,
  • Importanta medicului de familie in tratamentul si monitorizarea afectiunilor cardiovasculare,
  • Impactul programelor de screening in cancerul colorectal,
  • Obezitatea morbida – cele mai moderne metode de tratament,
  • Preventia si tratamentul anemiei feriprive,
  • Screeningul neoplaziilor genitale.

Medicii de familie au participat, de asemenea, la workshop-uri menite sa ii ajute sa lamureasca o serie de intrebari cu care s-au confruntat in practica medicala de zi cu zi. Primul workshop a fost sustinut de prof. dr. Carol Stanciu si conf. dr. Ancuta Trifan si a abordat programele de screening si managementul hepatitelor virale cronice.

Dr. Razvan Miftode a condus un workshop pe tema documentarii medicale si a medicinei bazate pe dovezi, referindu-se, in special, la rolul mediului online in informarea si cercetarea medicala. Un alt atelier care s-a bucurat de un feedback pozitiv din partea participantilor a fost cel sustinut de conf. dr. Gabriel Popescu si conf. dr. Egidia Miftode: Ghidul de antibioterapie in practica medicului de familie.

O tema cu un interes crescut pentru medicii de familie, durerea viscerala a fost subiectul expunerii realizate de conf. dr. Magda Leon. 2013 a fost declarat de catre Asociatia Internationala pentru Studiul Durerii Anul Mondial de Lupta impotriva Durerii Viscerale. In acest context, Asociatia de Algeziologie din Romania, organizeaza, alaturi de Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" Iasi si Houston NPA, in premiera, Congresul National de Durere, eveniment care va avea loc la Iasi, in perioada 30 mai – 1 iunie 2013

De asemenea, atentia participantilor a fost atrasa si de teme de strict interes profesional.

Cum arata reforma de sanatate la nivelul medicinei de familie? Din perspectiva dr. Adrian Grom, „Arata ca intotdeauna: e pornita, dar nimeni nu stie niciodata daca o sa ajunga la capat. Speram ca lucrurile sa decurga ceva mai bine in intervalul care va urma, dar fiecare ministru vine, de obicei, cu o viziune proprie. Fiecare partid aduce o viziune proprie, deci e mai greu de previzionat ce va fi, dar sperante sunt intodeauna.”

O alta reforma, pe langa cea implementata de Ministerul Sanatatii, se petrece discret, dar cu pasi hotarati la nivel comunicational: Internetul a schimbat pentru totdeauna felul in care comunica pacientii cu medicii, in special cu medicii de familie. „Ne bucuram sa avem pacienti cat mai bine informati. Acestia ne ajuta si pe noi in tratamentul bolilor lor. intotdeauna, insa, paharul are doua jumatati. Internetul este principala sursa de informare atat pentru noi, cat si pentru pacienti, dar, din pacate, cu cat devine mai mare acest Internet, cu atat si informatiile medicale sunt de calitati diferite. Le recomand cu toata caldura pacientilor sa se informeze despre boala lor, dar, asa cum scrie si in prospectele de medicamente, sa ne intrebe si pe noi despre ceea ce gasesc scris acolo.” spune dr. Dan Iliescu.

O alta provocare pentru relatia pacient-medic de familie este data de lipsa de timp, cauzata de supraaglomerarea cadrelor medicale. “Din acest punct de vedere, poate medicii de familie stau mai bine decat colegii din alte specialitati. Medicul de azi este in criza de timp, a devenit in mare masura un tehnician. A trecut timpul cand medicul statea de vorba cu pacientul, ii punea mana pe umar cu un zambet, il asigura....si practic bolnavul se simtea bine si se facea bine.” explica prof. dr. Carol Stanciu.

Prima editie Practic MF din acest an s-a bucurat de un nivel crescut de interactivitate si de aprecieri entuziaste din partea publicului, dar si a lectorilor, deopotriva. „Am simtit din partea participantilor o participare activa. Nu era o masa amorfa. (...) si la celelalte prezentari am remarcat un mare interes pentru problematica: pentru bolile cronice care reprezinta 80% din problematica medicului de familie. Am observat interesul lor pentru opinia liderilor de varf in diverse probleme: in gastroenterologie, in cardiologie. A fost o mare participare, cu intrebari, cu problematici, cu experienta personala.” a declarat prof. dr. Evelina Moraru.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Prima-editie-Practic-MF-din-2013-a-reunit-peste-100-medici-de-familie_18666/

lauff lautf laurf