Imprimare

Revizuirea bugetara ar putea aduce mai multi bani stomatologiei

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Suspendarea alocarii de resurse pentru asistenta stomatologica a fost cauzata de imposibilitatea de acoperire a tuturor programelor de sanatate din bugetul pe anul 2013, se arata intr-o informare a Ministerului Sanatatii.

"Intrucat bugetul pe anul 2013 nu poate acoperi toate programele desfasurate si in anul 2012, optiunea Ministerului Sanatatii a fost sa incerce sa acopere integral programul de cancer, chiar daca, astfel, alte programe au fost vaduvite", se arata in comunicatul ministerului.

In plus, din bugetul alocat, "cea mai mare parte a fondurilor au fost directionate catre plata arieratelor, datorate prostului management din anii trecuti".

Ca solutie, ministerul propune ca la rectificarea bugetara, pe baza promisiunilor de rectificare pozitiva, sa se incerce revizuirea bugetului si, ca atare, "alocarea mai multor bani si pentru programele din domeniul stomatologiei, unde oricum MS intentioneaza realizarea unui program mare de preventie".

In cazul in care nu vor fi bani suficienti la rectificare, programl va fi oricum desfasurat in anul 2014.

Colegiul Medicilor Dentisti din Romania a protestat fata de sistarea alocarii de fonduri la nivel national pentru asigurarea asistentei stomatologice in sistemul public de asigurari de sanatate si a atras atentia asupra consecintelor negative ale acestei masuri.

"Masura de sistare a alocarii fondurilor pentru decontarea serviciilor de medicina dentara adoptata unilateral de Ministerul Sanatatii fara informarea publica a beneficiarilor serviciilor de asistenta stomatologica si a corpului profesional, afecteaza in mod grav atat pacientii, cat si demnitatea profesiei de medic dentist, inlaturarea din sistemul public al asigurarilor sociale a serviciilor de asistenta stomatologica fiind o masura fara precedent in sistemul ingrijirilor de sanatate din Uniunea Europeana", se arata intr-un document semnat de presedintele CMDR, prof dr Ecaterina Ionescu.

Reactia organizatiei profesionale a medicilor dentisti vine dupa ce Casele de Asigurari de sanatate judetene, inclusiv cea a municipiului Bucuresti, au anuntat ca nu mai au fonduri pentru decontarea serviicilor stomatologice pentru luna aprilie si ca suspenda contractarea acestor servicii pe 2013, pana la primirea unor clarificari de la CNAS.

Autor: Max Constantinescu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Revizuirea-bugetara-ar-putea-aduce-mai-multi-bani-stomatologiei_18651/

lauff lautf laurf