Imprimare

Aproape 600 de cadre medicale au fost pregatite in tehnologii inovatoare in dializa

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Aproape 600 de cadre medicale din centre de dializa publice si private din toata tara au fost pregatite prin proiectul „Scoala Medicala Europeana – Instruirea personalului medical pentru tehnologii inovatoare si proceduri moderne in dializa”, un program de formare ce s-a desfasurat timp de trei ani.

Proiectul, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, a fost implementat de IHS Medical School in parteneriat cu City University London.

Valoarea totala a proiectului a fost de aproape 1 milion de euro, din care 100.000 de euro a fost participarea IHS Medical School.

Initial, in proiect au fost cuprinsi specialistii din 6 regiuni de dezvoltarea ale Romaniei. Ulterior, programul s-a extins si la nivelul celorlalte doua, Regiunea de Nord si cea de Nord-Vest.

De-a lungul celor trei ani de desfasurare a proiectului, au fost organizate 77 sesiuni de formare in domenii relevante pentru activitatea din centrele de dializa si nefrologie, grupate in 8 cursuri:

  • formare de formatori
  • managementul modern al serviciilor de dializa;
  • criterii medicale si socio-economice pentru alegerea tehnicii de dializa la initierea terapiei;
  • leadership;
  • managementul calitatii;
  • auditori ai managementului calitatii;
  • formare in utilizarea calculatorului;
  • limba engleza.

Coordonatorul proiectului, Rodica Paslaru a precizat ca un punct de interes a fost cursul de formare in leadership, care a fost deschis nu numai managerilor, ci si altor doritori.

„Dupa trei ani in care am derulat acest proiect complex, suntem mandri sa anuntam indeplinirea tuturor obiectivelor pe care ni le-am propus. Le multumim tuturor participantilor si formatorilor pentru implicare si contributia la reusita proiectului”, concluzioneaza Rodica Paslaru.

Cursurile au fost organizate in colaborare cu Scoala Nationala de Management Sanitar si au fost creditate de Colegiul Medicilor si de Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor si au fost sustinute de specialisti cunoscuti in domeniul medical, profesori universitari si medici, atat din tara, cat si din strainatate.

Punctul central al proiectului, cursurile de perfectionare in dializa pentru asistenti medicali, au fost sustinute de formatori - asistenti medicali, care au avut ca suport teoretic materiale elaborate de medici cu experienta, pe baza curriculum-lui european in domeniu. Formatorii asistenti medicali au stiut astfel sa transmita cel mai bine informatiile teoretice si practice relevante pentru colegii lor.

Dr. Dimitrie Capsa, coordonatorul medical al proiectului, considera ca „IHS Medical School a realizat in totalitate si cu succes programul, contribuind astfel la imbunatatirea ingrijirilor si calitatii vietii pacientilor cu boli de rinichi”. Dr Capsa a spus ca pregatirea teoretica era ceea ce lipsea asistentilor de dializa si considera ca asistentul medical din dializa trebuie sa fie "un intelectual practicant", care sa se perfectioneze continuu.

Pe langa actualizarea si imbunatatirea cunostintelor de specialitate, participantii au fost incurajati in cadrul acestor cursuri sa redescopere valori precum empatia, respectul fata de pacienti si satisfactia vietii profesionale. „La cursurile de dializa am invatat sa ma raportez la ceilalti, sa ii ascult si cred ca cel mai important lucru in meseria mea este comunicarea cu pacientii si familiile lor”, spune Liviu Suciu, asistent medical la un centru privat de dializa din Cluj-Napoca, participant la cursurile organizate in cadrul proiectului.

"Aceasta este cel de al doilea proiect important din nefrologie in Romania", a spus prof dr. Eugen Mota, de la UMF Craiova. Primul proiect, a precizat prof Mota, a fost privatizarea serviciilor de dializa in 2005-2006.

Prof. dr Cristian Vladescu, directorul Scolii de Management Sanitar a anuntat ca este pe punctul de a semna un partneeriat cu IHS Medicla School pentru a conttinua aceste cursuri.

 

 

Autor: Max Constantinescu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Aproape-600-de-cadre-medicale-au-fost-pregatite-in-tehnologii-inovatoare-in-dializa_18672/

lauff lautf laurf