Imprimare

Dr Sandra Alexiu: reteaua de medicina de familie din rural nu e folosita la adevarata ei valoare

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Desi jumatate dintre medici de familie din Romania lucreaza in mediul rural, reteaua de medicina de familie din aceste zone nu este folosita la adevarata ei valoare, a declarat intr-un interviu pentru PaginaMedicala.ro (detalii AICI), dr Sandra Alexiu, secretar al Societatii Nationale de Medicina de Familie.

"O astfel de acoperire a populatiei nu exista (printre specialitatile medicale, n.r.) decat in medicina de familie. Dintre tarile din Europa, Romania sta bine la acest aspect. Chiar daca nu avem destui medici de familie, chiar daca nu sunt suficienti in mediul rural, impartirea lor este relativ uniforma", a subliniat dr Alexiu.

Acest lucru reprezinta un atu in domeniul sanatatii publice.

"Pe acest atuu s-ar fi putut cladi multe, mai ales in partea de profilaxie, de monitorizare, lucruri importante in specialitatea de medicina de familie", spune dr Alexiu. Din pacate, finantarea foarte slaba si programele de sanatate care nu au inclus medicina de familie - desi partea de preventie nu se poate face fara medicul de familie- nu au permis folosirea acestei retele la adevarata ei valoare.

In aceste conditii, este foarte utila dezvoltarea proiectelor de telemedicina, mai ales in zonele izolate. Trebuie folosite la maximum avantajele oferite de progresele in telecomunicatie, este de parere dr Sandra Alexiu.

Dr Alexiu a subliniat faptul ca in asistenta medicala primara in Romania se poate rezolva in prezent 80-82% din patologie, desi in tari unde sistemul de sanatate se axeaza pe medicina primara exista proccente "impresionante" de 90-95%. Aceasta performanta in medicina de familie nu se poate realiza decat printr-o pregatire continua, pe care medicul trebuie lasat sa o faca si chiar stimulat sa o faca.

Punctul forte al medicului de familie este preventia si urmarirea ulterioara a pacientului.

 

 

Prin urmare, ar fi de la sine inteles ca orice program de preventie ar trebui sa implice in primul rand medicii de familie. Lucru care nu se intampla insa intotdeauna.

Programul National de Evaluare al Starii de Sanatate, daca s-ar fi finalizat, ar fi putut duce la regandirea strategiei in sanatate si o reasezare a finantarii pe anumite programe. Exista sperante ca datele finale sa fie facute publice curand, dupa cum a promis ministrul Eugen Nicolaescu, a precizat dr Alexiu.

In ceea ce priveste programul de screening al cancerului de col uterin, demarat anul trecut, dr Alexiu spune ca "nu merge grozav", medicii de familie nefiind cooptati ca recoltori.

 

 

 

 

 

Autor: Max Constantinescu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Dr-Sandra-Alexiu_-reteaua-de-medicina-de-familie-din-rural-nu-e-folosita-la-adevarata-ei-valoare_18676/

lauff lautf laurf