Imprimare

Eugen Nicolaescu: pana la 15 mai, colective comune vor lucra la revizuirea listelor de compensate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Colectivele comune vor lucra la revizuirea listei de medicamente compensate si gratuite pana la data de 15 mai si, pe propunerile de suplimentare a actualelor liste, vor tine cont de punctele de vedere ale pacientilor, a declarat duminica ministrul Eugen Nicolaescu, intr-o conferinta de presa.

Ministrul Sanatatii a dat asigurari ferme ca pana la sfarsitul anului vor fi finalizate si aprobate protocoalele terapeutice pentru toate afectiunile, in special pentru cele oncologice. De asemenea, va fi regandit programul de oncologie plecand de la partea de preventie si pana la cea de paliatie, astfel incat acest program sa aiba un caracter integrat.

Declaratiile ministrului sanatatii au fost facute cu ocazia prezentarii bilantului parteneriatului cu Alianta Pacientilor Cronici din Romania (APCR), inceput in urma cu 3 luni. La conferinta de presa au participat, alaturi de Eugen Nicolaescu, secretarul de stat Adrian Pana si presedintele APCR, Cezar Irimia.

“Astazi am inteles inca odata ca lucrand impreuna - autoritati si reprezentanti ai pacientilor – se pot obtine rezultate mai bune, se pot elimina deficientele, se pot perfectiona programele nationale de sanatate. Am inceput sa ne indeplinim atributiile, concomitent cu preluarea unor probleme grave, existente de ani buni in sistem, pe care suntem datori sa le corectam intr-un termen cat mai scurt. Am inceput cu cele mai stringente situatii, una dintre ele fiind cea a bolnavilor de cancer, si dupa circa doua luni de munca sustinuta impreuna cu dumneavostra si cu sprijinul Guvernului am reusit sa obtinem rezultate vizibile”, a declarat Eugen Nicolaescu.

Alocarea de fonduri pentru SC Unifarm SA in vederea achizitionarii unor stocuri de medicamente care prezentau disfunctionalitati, consultarea Consiliului Concurentei pentru stoparea exporturilor paralele in acest an si negocierile cu ARPIM si cu asociatiile producatorilor de generice pentru asigurarea necesarului de medicamente pe piata romaneasca au fost cateva dintre directiile principale catre care s-au concentrat eforturile ministerului in aceasta perioada.

De asemenea, ministrul a amintit in acest sens intocmirea unei liste de medicamente oncologice la care s-au constatat disfunctionalitati in aprovizionare, lista care este urmarita in permanenta de MS.

Pentru asigurarea unui control al aprovizionarii cu medicamente s-a decis instituirea unui sistem de raportare si a unui circuit de diseminare a informatiilor, dar si de alerta rapida intre institutiile care supravegheaza aprovizionarea cu medicamente, astfel incat pacientii sa fie in permanenta informati despre eventualele schimbari.

Totodata, pe site-ul ministerului a inceput sa fie publicate, in mod transparent, stocurilor de citostatice din spitale, dar si de la SC UNIFARM SA, pentru o corecta informare a pacientilor.

Ca masura importanta a fost enumerata colaborarea cu Comisia de oncologie in care s-au identificat terapii alternative pentru schemele de tratament.

De la 1 aprilie a.c. s-a permis pacientilor achizitionarea medicamentelor din farmaciile cu circuit deschis pentru a creste accesul la medicamente a acestora, a amintit ministrul.

Pentru viitor, ministrul Eugen Nicolaescu a asigurat faptul ca MS va intensifica monitorizarea medicamentelor si transparenta in sistem.

In ceea ce priveste medicamentele oncologice cu disfunctionalitate in aprovizionare, secretarul de stat dr Adrian Pana a dat asigurari ca, in prezent, medicamente precum Bleomicina, Cytarabina, Cisplatina si 5- Fluorouracil se gasesc in stocuri suficiente la SC UNIFARM SA sau la alti distribuitori din piata.

De asemenea, 5 tipuri de medicamente oncohematologice importante vor fi distribuite sectiilor de oncohematologie, cu acoperire pe tot teritoriul tarii, de la sfarsitul saptamanii viitoare. In ceea ce priveste medicamentul Vinblastina, acesta se va gasi la UNIFARM SA, la sfarsitul saptamanii viitoare, urmand a fi distribuit spitalelor in functie de necesarul fiecaruia.

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Eugen-Nicolaescu_-pana-la-15-mai_-colective-comune-vor-lucra-la-revizuirea-listelor-de-compensate_18678/

lauff lautf laurf