Policlinicile cu plata isi vor folosi integral veniturile pentru acoperirea cheltuielilor
Policlinicile cu plata din tara nu vor mai trebui sa vireze procentul de 6% din venituri catre Ministerul Sanatatii (MS), a declarat, pe 19 aprilie, senatorul UDMR Biro Rozalia, dupa ce a primit raspuns de la Ministerul Sanatatii ca urmare a unei interpelari, transmite Agerpres.
"Eu inteleg ca nici acel 2%, de virat la bugetul administratiei centrale de stat nu se mai vireaza, astfel ca toate veniturile policlinicilor raman la dispozitia acestora,"a precizat senatorul UDMR.
Biro Rozalia a mentionat ca demersul sau a vizat situatia celor opt policlinici cu plata din tara, dintre care una la Oradea, caracterizate de neajunsuri in organizare, lipsa fondurilor pentru salarizarea medicilor, dar blocate mai ales de o dispozitie a Curtii de Conturi care a stabilit obligativitatea ministerului de a incasa sumele din acel 6%, retroactiv, pe anii 2011-2012, o suma totala de 656.000 de lei.
"Aceasta decizie a pus policlinicile in imposibilitate de plata. Eu sper ca acest proiect de hotarare al ministerului va parcurge drumul legislativ necesar pentru a intra in vigoare si vom depune amendament la aceasta modificare a HG ca sa nu mai plateasca retroactiv suma pentru cei doi ani,"a precizat Biro Rozalia.
Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica un proiect de Hotarare de Guvern prin care art. 9 din HG 532/1991 care prevedea obligatia policlinicilor cu plata de a vira la bugetul Ministerului Sanatatii si la bugetul de stat unele cote din veniturile proprii obtinute sa fie modificat si pus de acord cu art. 65 din Legea privind finantele
publice, nr.500/2002, care stipuleaza ca veniturile proprii ale institutiilor publice finantate integral din venituri proprii se incaseaza, se administreaza, se utilizeaza si se contabilizeaza de catre acestea.
Totodata, in Nota de fundamentare, se arata ca "de la aparitia HG nr.532/1991, din bugetul Ministerului Sanatatii nu au fost niciodata alocate fonduri pentru finantarea policlinicilor cu plata".
Sursa: PaginaMedicala.ro