Imprimare

Prof. dr. Irinel Popescu: Poate ca punctul bun al sistemului de sanatate public din Romania e accesul

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Prof. dr. Irinel Popescu, seful Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic, presedinte al Academiei de Stiinte Medicale, afirma, intr-un interviu acordat Agerpres, ca punctul bun al sistemului sanitar public din Romania este accesul la sanatate.

"Cred ca majoritatea celor care au nevoie de sanatate ajung pana la urma pe un pat de spital sau unde au nevoie, uneori mai repede decat in alte parti. Nu prea avem liste de asteptare in Romania. Practic, toata lumea are acces la sanatate, ceea ce este un lucru bun", a declarat prof. dr. Irinel Popescu.

In opinia acestuia, lucrurile mai putin bune sunt insa legate de calitate. "De-a lungul timpului, s-a vazut clar lipsa unei strategii pe termen lung, care sa plece de la necesitatile Romaniei, raportate la posibilitatile de finantare. La un moment dat s-a produs o reducere drastica a numarului de spitale, poate ca era necesara, nu neg, evaluarile nu au fost foarte convingatoare la momentul respectiv, nici macar nu s-au desfiintat atatea spitale cat era proiectat si nimeni nu stie daca numarul paturilor de spital e prea mare sau prea mic sau e adaptat nevoilor populatiei", a aratat prof. dr. Irinel Popescu.

Cat priveste tipul de conducere, el spune ca aparitia managerilor de spital a reprezentat un pas pozitiv, "pentru ca i-a degrevat pe profesionisti de obligatia administratiei".

"In acelasi timp, a adus cu sine poate cea mai politizata dintre functiile existente in sistemul sanitar. Nici in ziua de astazi nu pot sa spun ca este cineva de profesie manager de spital, pentru ca nu se stie care este sistemul de pregatire pe care trebuie sa il parcurga si ceea ce se vede cu ochiul liber la fiecare schimbare de guvern este cumva o functie in bataia vantului", apreciaza specialistul.

El mentioneaza ca nu sunt sisteme obiective de evaluare a performantei a managerilor si atunci cand sunt schimbati din functie apare impresia ca sunt inlocuiti pe criterii politice.

Referitor la subfinantare, medicul considera ca ea nu poate fi evitata, pentru ca "in Romania se aloca mai putini bani decat oriunde sistemului de sanatate publica si asta conduce si la un aspect destul de deprimant al spitalelor".

"Daca, in timp, problema cu aparatura s-a mai rezolvat, cu cladirile de spitale problemele sunt in cea mai mare parte nerezolvate", arata prof. dr. Irinel Popescu.

El opineaza ca dezvoltarea sistemului privat reprezinta o alternativa la sistemul public de sanatate. "Daca dezvoltarea economica va permite populatiei o mai mare adresabilitate catre acest sector privat, sunt convins ca se va gasi un management mai bun, mai mult respect pentru persoana si pacient ca atare si, in final, poate rezultate terapeutice mai bune", a afirmat prof. dr. Irinel Popescu.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Prof.-dr.-Irinel-Popescu_-Poate-ca-punctul-bun-al-sistemului-de-sanatate-public-din-Romania-e-accesul_18682/

lauff lautf laurf