Platforma de parenting pozitiv sau cum pot fi educati copiii fara a folosi metode violente
In cadrul campaniei “Copiii fara etichete”, care lupta impotriva violentei la adresa copiiilor, organizatia Salvati Copiii Romania a lansat o platforma de parenting pozitiv, unde pot fi accesate informatii despre cum pot fi educati copii fara a intrebuinta metode violente.
La lansarea de la Biblioteca Centrala Universitara “Carol I” (BCU) au participat Mircea Cartarescu, scriitor, Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv al Salvati Copiii Romania, Mirelle Radoi, directorul general al BCU, Diana Stanculeanu, psiholog in cadrul Salvati Copiii si Cristian China-Birta, coordonatorul campaniei in blogosfera.
Platforma de parenting pozitiv ”Parinti buni” (www.parintibuni.ro) poate funriza in mod gratuit parintilor, educatorilor si profesorilor instrumente pentru educarea fara violenta a copiilor.
Salvati Copiii sustine ca educarea copiilor trebuie sa aplice patru principii in toate interactiunile cu copiii, nu doar in situatiile provocatoare:
- indentificarea obiectivelor parentale pe termen lung,
- oferirea de caldura si structura/organizare in toate interactiunile cu copilul,
- intelegerea gandurilor si sentimentelor copilului in diferite situatii,
- cautarea unei solutii pentru rezolvarea problemei, mai degraba decat abordarea punitiva a conflictului.
"Copilul nu ne apartine, el este ca un drumet strain care a batut la usa noastra. Trebuie sa il privim cu demnitate si cu cinste, ca pe un om in fata caruia noi trebuie sa ne deschidem. Daca n-o facem, inseamna ca nu stim sa ne crestem propriul copil”, a spus scriitorul Mircea Cartarescu, facand trimitere la un vechi proverb indian.
"Ce vrem noi, de la copilul de astazi, sa fie ca adult, in viitor?", a fost una dintre intrebarile pe care le-a adresat publicului Gabriela Alexandrescu, in timp ce Mirelle Radoi a subliniat ca, de cele mai multe ori, "nu-i invatam pe copii ceea ce credem, ci, mai ales ceea ce suntem".
In cadrul evenimentului a fost lansat, de asemenea, si un manual de parenting pozitiv, ”Ghid pentru dezvoltarea relatiilor sanatoase intre parinti si copii: O abordare pozitiva, bazata pe respectarea drepturilor copiilor”.
Manualul va putea fi descarcat, gratuit, si de pe site-ul de parenting si va distribuit si profesorilor si educatorilor.
Manualul a fost dezvoltat in cadrul unui program derulat Salvati Copiii in patru tari europene: Suedia, Italia, Romania si Lituania.
Lansarea platformei Parinti buni face parte dintr-o ampla campanie pentru combaterea violentei impotriva copiilor, derulata de Salvati Copiii in perioada martie – octombrie 2013 si intitulata “Copiii fara etichete”.
Campania reuneste personalitati culturale din Romania, institutii de stat, bloggeri, in incercarea de a constientiza si combate violenta fizica si emotionala la adresa copiiilor. Ea isi propune cresterea constientizarii si generarea unei schimbari de atitudine fata de copii si de modul de educare a lor, pune intrebari si ofera solutii pentru una dintre cele mai stringente probleme cu care se confrunta societatea romaneasca astazi: violenta impotriva copiilor, o realitate inca prezenta in principalele doua medii care ii formeaza pe acestia – familia si scoala -, cu efecte directe asupra echilibrului lor emotional.
La finalul lunii martie, Salvati Copiii a facut public primul studiu din Romania ultimilor 10 de ani privind abuzul la adresa copiilor. Studiul a lasat la vedere cifre coplesitoare: 38% dintre parinti recunosc faptul ca-si bat copiii, iar 63% dintre copii afirma ca sunt batuti acasa de catre parintii lor, in timp ce 20% dintre parinti apreciaza pozitiv bataia ca mijloc de educatie a copilului. 18% dintre copii afirma ca au fot batuti acasa cu batul sau cu nuiaua, 13% cu cureaua, 8% cu lingura de lemn, iar 86% dintre copii sunt certati de catre cadrele didactice atunci cand gresesc si 33% dintre copiii sunt jigniti si etichetati la scoala de catre cadrele didactice.
Sursa: PaginaMedicala.ro