Imprimare

Lider sindical: spitalele din Covasna nu vor semna contractele cu CJAS, daca nu se reevalueaza finantarea

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Presedintele Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, afirma ca majoritatea spitalelor din judet nu vor semna contractele cu Casa de asigurari de Sanatate (CAS) pana cand finantarea acestora nu va fi evaluata corect.

Neagovici a declarat pentru Agerpres ca miercuri Consiliul de administratie al Spitalului orasenesc din Targu Secuiesc se va intruni pentru a lua o decizie cu privire la semnarea acestui contract, mentionand ca exista mari nemultumiri legate de finantarea institutiei, care anul acesta va avea un buget mai mic cu aproape 20% decat anul trecut.

Acesta a adaugat ca in urma memoriilor transmise din teritoriu, Ministerul Sanatatii a analizat situatia mai multor spitale din tara, inclusiv trei din judetul Covasna, propunand recalcularea indicelui de complexitate medicala (ICM) in functie de cazurile rezolvate in anul 2012, cu limitarea acestuia la o valoare medie nationala.

''Termenul limita este 30 aprilie a.c, dar mai mult ca sigur nu vom semna contractul cu Casa in aceasta forma (...) Voi participa si eu din partea Sindicatului Sanitas si voi sprijini ideea de a nu-l semna pana cand nu se fac corectiile necesare. La fel si la Spitalul din Baraolt si Covasna'', a spus Vasile Neagovici, aratand ca in atare conditii banii alocati vor ajunge cel mult pentru plata salariilor si medicamente.

Singurul spital public din judet care se afla intr-o situatie mai buna este Spitalul Judetean de Urgenta din Sfantu Gheorghe, care va avea asigurata finantarea la nivelul anului trecut.

Liderul sindical a mai spus ca situatia acestor spitale a fost pusa in discutie si in cadrul Comisiei de dialog social care a avut loc marti la Sfantu Gheorghe.

Directorul Spitalului orasenesc Targu Secuiesc, Kelemen Andras, a declarat ca institutia are nevoie de 2 milioane de lei in plus pentru a putea supravietui, adica macar tot atatia bani cat a avut anul trecut, altfel se va inchide peste doua-trei luni, deoarece nu va putea plati materiale sanitare, gaz, lumina si alte utilitati.

Luna aceasta Sanitas a organizat un miting in fata Prefecturii din Sfantu Gheorghe in semn de protest fata de taierea finantarii si masurilor de reorganizare a unor institutii, printre care Ambulantele, Directiile de Sanatate Publica si Casele de asigurari de Sanatate, avertizand ca manifestatiile vor continua daca Ministerul Sanatatii va continua sa ''bulverseze'' sistemul sanitar.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Lider-sindical_-spitalele-din-Covasna-nu-vor-semna-contractele-cu-CJAS_-daca-nu-se-reevalueaza-finantarea_18690/

lauff lautf laurf