Imprimare

Numai 40% dintre slovaci au incredere in sistemul sanitar

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Numai 40% dintre slovaci au incredere in sistemul medical din Slovacia, in timp ce multi il considera ca fiind ineficient si prost organizat, potrivit unei cercetari sociologice numite Health and Health Care ce a fost efectuata de departamentul de sociologie de la Universitatea Comenius din Bratislava, relateaza TASR, citata de Agerpres.

"Motivul care se afla in spatele acestei evaluari a sistemul de asistenta medicala se afla in principal in evaluarea negativa a unor aspecte ca managementul, gestionarea resurselor financiare alocate, eficienta si organizarea sistemului de asistenta medicala precum si rezultatele obtinute de doctori", a afirmat directorul departamentului de sociologie, Jan Sopoci.

Cercetarea releva ca slovacii sunt constienti de importanta sanatatii lor, dar numai cativa pun sanatatea pe primul loc. O cincime dintre subiectii intervievati au afirmat ca fac zilnic activitate fizica, in comparatie cu o alta cincime care au admis ca sunt fumatori si consuma frecvent alcool. Numai o treime dintre cei monitorizati au afirmat ca mananca fructe sau legume in fiecare zi.

In plus, aproximativ 50% dintre subiecti au afirmat ca isi verifica starea sanatatii in mod constant, in timp ce aproximativ 80% au afirmat ca au o conditie fizica buna si aproximativ o treime au admis ca au probleme de sanatate.

Cercetarea a fost efectuata pe un esantion de 1.128 de subiecti avand varsta de 18 ani si peste si a vizat conditia fizica a slovacilor, preocuparile acestora fata de sanatate si modul in care care recurg la sistemul medical.

Nici romanii nu au incredere in sistemul sanitar. Potrivit unui studiu sociologic efectuat de Facultatea de Stiinte Socio-umane din Oradea si prezentat la Conferinta internationala "Medicul si societatea", romanii au o parere foarte buna despre medici si despre serviciile medicale, dar au o parere proasta despre sistemul medical.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Numai-40_-dintre-slovaci-au-incredere-in-sistemul-sanitar_18698/

lauff lautf laurf